Home VestiEkonomija Da li je bolje raditi ili primati novac od države u Nemačkoj

Da li je bolje raditi ili primati novac od države u Nemačkoj

by bifadmin

Naknada za nezaposlene građane – Bürgergeld u Nemačkoj raste početkom godine. Kritičari kažu kako to znači da se više ne isplati raditi, nego je bolje primati naknadu od države. Institut WSI napravio je poređenje primanja osobe koja ne radi i prima novac od države s primanjima osoba koja rade za minimalac.

Od 1. januara 2024. naknada građanski dohodak, odnosno Bürgergeld će se povećati za 12 posto. “Budući da su socijalne naknade visoke, osobama s minimalnom i niskom platom često se više ne isplati da rade”, navode opozicioni političari.

Institut za ekonomske i društvene nauke (WSI) sindikalne zadruge Hans Böckler izračunao je da se u Nemačkoj ipak isplati raditi, prenosi Fenix-magazin.

“Više novca ako radite”

Upoređeno je osam različitih domaćinstava u kojima jedan član radi puno radno vreme uz minimalnu platu s zajednicama ugroženih koji primaju građanski dohodak, a u kojima niko ne radi.

U obzir je uzeta prosečna najamnina u celoj zemlji s dodatnim troškovima.

“Otkrili smo da u svim ovim domaćinstvima imate više novca ako radite i da je razlika u primanjima vrlo jasna”, rečeno je WSI-a.

Stoga iz Instituta ne vide nikakav podsticaj u prestanku rada i primanju građanskog dohotka.

Kako je navedeno u analizi prihodi jednočlanog domaćinstva koji prima građanski dohodak iznose 966 evra, dok prihodi jednočlanog domaćinstva koji radi za minimalnu satnicu iznose 1.498 evra. Radi se dakle o razlici od 532 evra.

Samohrani roditelj s detetom (starost 14-17) godina ima prihode od 1.701 evra ako prima građanski dohodak. S druge strane, isti roditelj ako radi za minimalnu platu ima primanja od 2.465 evra. Razlika dakle iznosi 764 evra u korist onoga koji radi.

Porodica s troje dece ima primanja od 3.514 evra ako primaju naknadu građanski dohodak. Primanja ove porodice ako roditelji rade za minimalnu satnicu iznose 3.960 evra. Radi se o razlici od 446 evra.

Jednostavni prikaz primanja onih koji rade i onih koji ne rade od 2024. godine:

Samac – Prihodi domaćinstva ako prima Bürgergeld 966 evra, prihodi domaćinstva ako radi za minimalnu satnicu 1.498 evra, razlika 532 evra

Samohrani roditelj s jednim detetom (14-17 godina) – Prihodi domaćinstva ako prima Bürgergeld 1.701 evra, prihodi domaćinstva ako radi za minimalnu satnicu 2.465 evra, razlika 764 evra

Porodica s troje dece – Prihodi domaćinstva ako primaju Bürgergeld 3.514 evra, prihodi domaćinstva ako rade za minimalnu satnicu 3.960 evra, razlika 446 evra.

Izvor: N1

Foto: Bing

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Jakov 3. октобар 2023. - 08:09

Neverovatno, ja bih rekao da se ipak isplati ne raditi u Nemačkoj! A zamisli sad da uporedimo Srbiju! Ostao sma nezaposlen primam 19,000 din mesečno, radio za minimalac pre toga, nit minimalac dovoljan za život nit ovih 19,000 sa njima ne možeš ni mesec dana u prodavnici da kupuješ, katastrofa, mi smo dno dna od Evrope!

Odgovori

Ostavite komentar