Home VestiEkonomija Dragijana Petrović Radonjić: Evropa kao kontinent gubi u konkurentskoj prednosti

Dragijana Petrović Radonjić: Evropa kao kontinent gubi u konkurentskoj prednosti

by bifadmin

Privreda naše zemlje i struktura regiona više se oslanja na tradicionalne industrije koje ne koriste tako kvalifikovanu radnu snagu, a potrebno je pronaći način kako da se izvrši što bolja tranzicija ka onome što daje dodatnu vrednost – jedan je od zaključaka panela na temu „Otključavanje poslovnog potencijala Zapadnog Balkana“, koji je održan u okviru događaja “Cityscapes of Opportunity: Pametne strategije za poslovnu privlačnost na Balkanu” u Nišu.

Nakon pozdravne reči Jelene Sanković, koordinatorke UR-DATA projekta i prof. dr Tadije Đukića, dekana Ekonomskog fakulteta, prisutnima se obratio Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, koji je istakao da će budući rast Srbije i okolnih zemalja upravo zavisiti krucijalno od toga da li će moći da pređu sa tradicionanih grana, na one koji imaju visoku vrednost, da plate radnu snagu i obezbede tako privredni napredak.

„Jedna od stvari koje su važne da bismo u tome uspeli jeste ambijent za domaći privatni sektor i mala i srednja preduzeća, pokazuje se da su za to ključni vladavina prava, odsustvo korupcije, jake institucije. S druge strane, kad se to obezbedi, potrebno je da se daju stimulansi da više investicija odlazi u prerađivačku industriju, ali isto tako i one napredne grane“, zaključio je Petrović.

Šanasa u povezivanju

Panelisti Lidija Leković, generalna direktorka kompanije LE-CO d.o.o, Saša Cvetojević, izvršni direktor kompanije Insako, MBE Adriatic-a (Mailbox Etc), Budimir Raičković, predsednik Asocijacije menadžera Crne Gore i predsednik Asocijacije menadžera jugoistočne Evrope, Saša Petrović, Senior Sales Management, kompanija INCEPTION d.o.o. i Dragijana Radonjić Petrović, potpredsednica Saveza ekonomista Srbije, jednoglasni su bili u tome da region ima šanse, ali samo udruženim snagama.

„Ključno je zajedništvo i skidanje birokratije za povezivanje i naša šansa je samo da se povežemo i da tako nastupamo, a što se više ograničavamo, biće sve teže“, istakla je Lidija Leković, generalna direktorka kompanije LE-CO d.o.o.

Saša Cvetojević, izvršni direktor kompanije Insako, MBE Adriatic-a (Mailbox Etc), suosnivač klinike Sinteza i suvlasnik GameHub TV-a naglasio je da je pametna regulacija ključna, a na to se nadovezao i Budimir Raičković, predsednik Asocijacije menadžera CG i predsednik Asocijacije menadžera jugoistočne Evrope i objasnio da ovaj region ima izuzetne perspektive, ali je potrebno da imamo vrhunski servis za građane i privredu.

“Šansa i Srbije i Hrvatske je ovaj region, a kad pričamo o investicijama, ne delim ih na domaće i strane, već one koje donose nove tehnologije, otvaraju nova radna mesta. Mi smo deo Evrope i Evropa ima interes da bude na ovom tržitšu”.

Za Sašu Petrovića, Senior Sales Management, kompanije INCEPTION d.o.o. ključno je da se pronađu, izgrade i sprovedu sopstveni putevi u okviru onoga šta je nametnuto i da se ispliva na neki način koji bi za sve bio najprihvatljiviji.

Evropa kao kontinent gubi u konkurentskoj prednosti

Dragijana Radonjić Petrović, potpredsednica Saveza ekonomista Srbije, zaključila je da je put ka Evropi jedino usmerenje, ali i da Evropa kao kontinent gubi u konkurentskoj prednosti.

“Evropa je prevaziđeni kontinent i ukoliko ne stavi prst na čelo i ne dođe do značajnijih promena u svesti, manjoj birokratiji, ne postoji povratna karta”.

U okviru događaja održan je i panel na temu „Podsticanje lokalnog rasta uz korporativno upravljanje” na kojem su učestovali: Jelena Preradović Stevanović, menadžerka za održivost i eksterni angažman SEE u kompaniji Philip Morris, Vladimir Živaljević, Co-owner and Bord Member at E-reciklaža, Akvabutik, Aerogaga, Staroplaninska bukovača, Olivera Sinđelić, CEO Poliklinika Human, Business Development Director &Co-owner at Global Digital Clinic, Miloš Novićević, CEO Codeus, Co-owner at Global Digital Clinic i Goran Mladenović, direktor NICAT.

Kompletan događaj bio je organizovan kao sastavni deo aktivnosti na Horizon projektu UR-DATA – Tvining za izvrsnost u pametnom održivom urbanom razvoju: pristup napredne analitike podataka, koji finansira Evropska izvršna istraživačka agencija (REA). Takođe, događaj predstavlja inovativni pristup naučnom istraživanju, usmeren ka analizi determinanti urbanog i regionalnog razvoja u okvirima poslovnog okruženja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar