Home VestiPolitika i društvo Društveni mediji na mozak deluju kao slot mašine

Društveni mediji na mozak deluju kao slot mašine

by bifadmin

Mnoge zemlje pokušavaju da obuzdaju prekomernu i potencijalno štetnu upotrebu društvenih medija kao što su Fejsbuk, Instagram, TikTok.

EU planira da ih natera da otvore svoje sisteme za kontrolu i dokažu da daju sve od sebe da njihovi proizvodi ne štete deci.

Kako se navodi, Evropska unija preduzeće odlučne korake da svojim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) do kraja ovog meseca primora na to najveće onlajn platforme, prenosi Politiko.
Francuska traži da instaliraju sistem roditeljske kontrole koji se može aktivirati kada se uređaj uključi.

Pored toga, i Kina želi da ograniči vreme pred ekranom na 40 minuta za decu mlađu od osam godina, dok je američka država Juta uvela digitalni policijski čas za maloletnike i saglasnost roditelja za korišćenje društvenih medija.

O tačnoj vezi između upotrebe društvenih medija i mentalnog zdravlja tinejdžera se još raspravlja.

Napominje se da ovi digitalni giganti zarađuju tako što privlače nečiju pažnju i zadržavaju je što je duže moguće, ubirajući pritom novac od oglašivača.

Kako se navodi, oni su profesionalci u tome da beskrajnim skrolovanjem u kombinaciji sa periodičnim, ali nepredvidivim povratnim informacijama od lajkova ili obaveštenja, dovedu do stimulacije koje oponašaju efekat slot mašina na ljudske mozgove.

Ističe se da je ta žudnja dovoljno teška i za odrasle, a osetljivim mladim ljudima donosi realne i negative posledice: anksioznost, depresiju, lošu koncentraciju…

Izvor:Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar