Home VestiEkonomija Kina izlazi u susret stranim kompanijama odlukom o fleksibilnijoj kontroli izvoza podataka

Kina izlazi u susret stranim kompanijama odlukom o fleksibilnijoj kontroli izvoza podataka

by bifadmin

Kina bi uskoro mogla promeniti svoju zakonsku regulativu i stranim kompanijama koje rade u njoj olakšati poslovanje, bar kada se radi o prikupljanju podataka.

U poslednjih nekoliko godina ova zemlja je pooštrila kontrolu prikupljanja podataka i njihovog izvoza. Pri tome je ostavila mnogo nejasnoća koje su kočile poslovanje stranih kompanija. One nisu uvek mogle da utrvde prema kojim podacima na koji način treba da se odnose.

No, krajem septembra u Kini je predložena izmena tih propisa. U nacrtu predloga stoji da ako podaci nisu okvalifikovani kao “važni” onda nema potrebe da njihov izvoz nadziru nadležni organi. Radi se o različitim podacima u koje spadaju i oni koji se generišu tokom međunarodne i druge trgovine, ali i iz akademske saradnje, proizvodnje i marketinga. Njihov prenos sada neće biti nadziran ukoliko ne sadrže lične podatke korisnicka ili druge “važne informacije”.

Iz Komisije za trgovinu EU ovu odluku kineskih vlasti komentarisali su kao “signal da one osluškuju privredu i spremne su da se upuste u rešavanje problema sa kojima se ona suočava”. Dodali su da će ovom izmenom biti olakšani prekogranični prenos podataka i zaštita ličnih informacija, ali i da će preciznije biti navedeno šta su izuzeci koji će i dalje biti nadzirani. Inače, pomenuta komisija i mnoge druge organizacije ovog tipa su kod kineskih vlasti lobirale za unapređenje uslova za poslovanje u toj zemlji, što uključuje i izvoz podataka.

Izvor: CNBC

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar