Home VestiEkonomija Investitori preferiraju državne obveznice u odnosu na zlato

Investitori preferiraju državne obveznice u odnosu na zlato

by bifadmin

Zlato se ove godine suočava sa teškom konkurencijom kao omiljeno utočište za oprezne investitore piše CNN.

Cene zlata su se u četvrtak spustile na 1.831,80 dolara po troj unci, što je najniže zatvaranje od marta. To se dešava nakon što je cena plemenitog metala opala u poslednjih nekoliko meseci, a rasprodaja se ubrzala poslednjih nedelja zbog porasta prinosa na obveznice i dolara.

Investitori imaju tendenciju da preferiraju državne obveznice u odnosu na zlato kada su prinosi visoki, jer nude redovne isplate kupona.

Cene zlata su ranije ove godine skočile na skoro rekordno visok nivo, pošto su kolapsi nekoliko američkih regionalnih banaka i stabilna inflacija naveli investitore da potraže spas od tržišnih previranja.

Investitori su se tada kladili da će bankarska kriza navesti Federalne rezerve da odustanu od kampanje povećanja kamatnih stopa.

Od tada, bankarski sektor se stabilizovao, a američko tržište rada i ekonomija ostali su izuzetno otporni uprkos istorijskom ciklusu povećanja kamatnih stopa Fed-a, što je izazvalo zabrinutost da će centralna banka duže zadržati stope više.

Uvek postoji rizik

Zatim je Fed u septembru nagovestio da će verovatno još jednom povećati stope ove godine i zadržati ih na višem nivou do 2024. godine, čime će prinosi američkog trezora biti najviši u više od decenije i podstaći rast dolara.

Zlato je pretrpelo udarac, kao i akcije rudara plemenitih metala. Akcije Barrick Gold-a su izgubile 11% u poslednja tri meseca, Kinross Gold je oslabio 3%, a Northam Platinum je oslabio za 22%.
Ipak, ne govore svi da se oslobodimo zlata.

Matt Dmitriszin, glavni investicioni direktor u Telemusu, kaže da očekuje da će se cene zlata trgovati između 1.700 i 1.900 dolara u narednih šest meseci. Njegova firma ima malu poziciju u fondu kojim se trguje na berzi, koji poseduje fizičke poluge zlata i planira da ga zadrži kao zaštitu od neizvesnosti kursa.

– Uvek postoji rizik da se nešto neočekivano dogodi – rekao je on.

Izvor: Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar