Home Vesti Kako se nekada bralo grožđe u Srbiji?

Kako se nekada bralo grožđe u Srbiji?

by bifadmin

Ne tako davno, negovala se tradicija berbe grožđa koja je smatrana specijalnom prilikom i povodom za slavlje među običnim narodom.

Uhersko Hradište smešteno je na reci Moravi, u oblasti koja je poznata kao Slovačka Moravska u Češkoj. Njegova nadmorska visina od 180 m i položaj u prostranoj dolini, na čijoj istočnoj strani se uzdižu Beli Karpati, doprinelo je da u ovom kraju ljudi od davnina gaje vinovu lozu.

Oktobra 1972. godine ovde je zabeležen trenutak objektivom fotoaparata koji se odvijao vekovima unazad, kao što će i nastaviti u budućnosti da se ponavlja: berba grožđa. Socijalno dešavanje u jesen, kada su se okupljale čitave porodice sa ciljem da oberu voće koja sa sobom najavljuje prestanak poljoprivrednih radova i dolazak zime, kako u Uherskom Hradištu, tako i u Srbiji.

Vreme za praznovanje, humor i dobre zabave nakon celodnevnog rada koji je iziskivao napor prepoznavanja idealnog trenutka za početak berbe savršenog grozda. Onog koji će biti pretvoren u napitak sa ciljem da u hladnoj zimskoj noći zagreje i rastera dosadu. Koliko je ovo nekada bila velika svečanost, svedoče brojni stihovi narodnih pesama.

Od tada se mnogo toga promenilo, a umesto vrednih ruku u vinogradima je danas najčešći prizor mehanizacija.

Izvor: Nacionalana geografija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar