Home VestiEkonomija Koja su najpopularnija pića po zemljama

Koja su najpopularnija pića po zemljama

by bifadmin

Neke zemlje smo odmah povezači s njihovim najpopularnijim pićima, ali za neke nismo mogli ni da pretpostavimo da se baš to pije kod njih

Popularni sajt koji se bavi zanimljivim statistikama po zemljama World of Statistics objavio je listu najpopularnijih pića po zemljama. Nismo ni sumnjali da ste već u naslovu pogodili koje je omiljeno piće u Srbiji, ali ono što je nas iznenadilo jeste podatak da čitav region obožava ovaj napitak.

Naime, prema pisanju sajta World of Statistics, to je rakija. I nisu samo Srbi ljubitelji ove žestoke kapljice, pa rakiju vole da cugnu i u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Za Hrvatsku se uz rakiju pominje i pelinkovac a za Bosnu i Hercegovinu i kafa.

Kafa je najpopularnije piće u Alžiru, Australiji, Etiopiji, Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Američkim Državama, čiji žitelji, očekivano, vole da popiju i „koka kolu“.

Čaj se najviše pije u Kini, Velikoj Britaniji, Indiji, Turskoj ali i u Japanu, u kojem se osim čaja pije i sake, popularno tradicionalno alkoholno piće piće napravljeno fermentacijom pirinča.

Na Tajvanu je popularan boba (bubble) čaj, a u Egiptu – crni. Rum je izbor na Antigvi i Barbudi te Venecueli, Argentinci pijuckaju najradije vino a Belgijanci pivo.

Italijani piju nama slabo poznato piće kinoto (chinotto), koje je najpoznatije bezalkoholno piće u Italiji. Proizvodi se od soka citrusa (Citrus myrtifolia) i drugih biljnih ekstrakata a to je zapravo italijanski odgovor na američku „koca-kolu“.

Kokteli mohito i kuba libre su najpopularniji na Kubi, dok Francuzi više vole šampanjac i crno vino.

Nemci preferiraju lager pivo, Grci liker s ukusom anisa uzo, Mađari voćnu rakiju palinku, a Irci dobro poznato pivo Ginis.

Tekila je najpopularnije piće u Meksiku, votka u Poljskoj, a pinja kolada, sladak koktel na bazi ruma u Portoriku. Sangrija je piće broj jedan u Španiji.

Izvor:24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar