Home VestiEkonomija Norveški plavi sir je postao broj 1 na svetu

Norveški plavi sir je postao broj 1 na svetu

by bifadmin

Norveški plavi sir u petak je nadmašio konkurenciju iz celog sveta i postao novi sir broj 1 na svetu. Sir Nidelven Blå iz sirane Gangstad Gårdsysteri takmičio se s crème de la crème sveta sira u Trondhejmu, Norveškoj, na najvećem svetskom događaju koji okuplja ljubitelje i proizvođače sireva, a organizator je Guild of Fine Food, prenosi Index.hr.

World Cheese Awards, sada u svom 35. izdanju, okupio je stručnjake iz celog sveta kako bi okrunili ovogodišnjeg šampiona. A 2023. obeležila je rekordnu godinu za takmičenje, sa 4.502 sira, najvećim brojem ikad, koji su stigli „brodom, kamionom, vozom i avionom“ kako bi ih ocenjivala komisija stručnjaka za sireve.

Nakon dugog dana većanja, ovogodišnjeg pobednika konačno je izabrao pred publikom uživo pažljivo sastavljen „super žiri“.

– Mi smo mala farma mlečnih krava smeštena samo dva sata odavde, tako da ovo što se događa na našem domaćem terenu znači puno, a to što je sva ekipa iz mlekare ovde daje dodatnu iskru – rekla je Maren Gangstadt, generalna direktorka Gangstadt Gårdsysteri.

Sudije su imale samo lepe reči o Nidelven Blå, polučvrstom siru s plavom buđi, napravljenom od pasterizovanog kravljeg mleka.

Jedan sudija je rekao da je sir izuzetno kremast, dok ga je drugi nazvao „savršenim plavim sirom“. Treći je primetio njegovu ravnotežu i „voćne tonove, možda neke karakteristike poput vina“.

Izvor: Ekapija

Foto:Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar