Home VestiEkonomija Prvih 10 država u svetu po najvećoj ekonomiji u 2023.

Prvih 10 država u svetu po najvećoj ekonomiji u 2023.

by bifadmin

Ukupna vrednost gotovih proizvoda i usluga proizvedenih unutar državnih granica u određenom vremenskom periodu, najčešće godinu dana, izračunava se kao bruto domaći proizvod (BDP). Korišćenje BDP-a zemlje je najpopularniji način za procjenu njene ekonomske veličine i uticaja na globalnu ekonomiju.

Metoda rashoda, koja zbraja izdatke na nove investicije, nova potrošačka dobra, državnu potrošnju i vrednost neto izvoza za izračunavanje BDP-a, je najčešće korišćena metoda za proračun ovog parametra.

Uz dugoročni ekonomski rast, većina svijeta doživljava periodične fluktuacije BDP-a. Ono što je zanimljivo primijetiti, međutim, jeste da uprkos ovim usponima i padovima, najveće ekonomije mjerene BDP-om uglavnom ne odstupaju od pozicija koje zauzimaju.

Svetska ekonomska rang lista 2023. izgleda ovako:

1. Sjedinjene Američke Države – najveća svetska ekonomija

Nominalni BDP u američkim dolarima: 25,46 biliona dolara
BDP prilagođen potropačkoj moći (PPP) u američkim dolarima od 2022.: 25,46 biliona dolara
U američkim dolarima, nominalni BDP po glavi stanovnika za 2022. iznosi 76.398 dolara.

U smislu nominalnog BDP-a, američka ekonomija je najveća na svijetu. Uslužni sektor privrede – koji uključuje nekretnine, osiguranje, zdravstvenu zaštitu, profesionalne i komercijalne usluge i bankarstvo – najviše doprinosi tom BDP-u.

Zbog svoje relativno otvorene ekonomije, Sjedinjene Države ušivaju i zbog fleksibilnih ulaganja i direktnih stranih ulaganja. Kao proizvođač glavne svetske rezervne valute, ona je u stanju da izdrži značajan spoljni nacionalni dug i drži poziciju dominantne geopolitičke moći u svetu.

Iako američka ekonomija prednjači u svetu u mnogim poljima kada je u pitanju tehnologija, ona je sve ranjivija na prijetnje rastućeg ekonomskog dispariteta, rastućih izdataka za zdravstvenu zaštitu i socijalno osiguranje i propadajuće infrastrukture.

2. Kina – druga najveća svetska ekonomija

Nominalni BDP u američkim dolarima trenutno: 17,96 biliona dolara
30,33 triliona je BDP prilagođen PPP za 2022. u tekućim međunarodnim dolarima.
U trenutnim američkim dolarima, nominalni BDP po glavi stanovnika za 2022. je 12.720 dolara.
Kina ima najveći nominalni BDP u smislu PPP i drugi najveći nominalni BDP u dolarima u svetu. Zbog ekspanzije njene ekonomije u posljednjih 20 godina, neki ekonomisti su teoretizirali da bi kineski BDP mogao na kraju nadmašiti BDP Sjedinjenih Država i postati novi najveći na svetu.

Tokom proteklih 40 godina, kako se kineska ekonomija postepeno otvarala, i ekonomski rast i životni standard su značajno porasli. Trgovina i investicije, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, porasle su kao rezultat vladine progresivne eliminacije kolektivizovane poljoprivrede i industrije, poboljšane korporativne autonomije i omogućile veću slobodu tržišnih cena.

Ovo, zajedno sa industrijskom politikom koja promoviše domaću proizvodnju, učinilo je Kinu najvećim izvoznikom u svijetu. Kina je zaustavila svoj rast uprkos ovim prednostima zbog brojnih ozbiljnih problema, uključujući brzo starenje stanovništva i ozbiljno pogoršanje životne sredine.

3. Japan – Treća najveća svetska ekonomija

Nominalni BDP za 2022. iznosi 4,23 triliona dolara u tekućim dolarima.
BDP prilagođen sa PPP za 2022.: 5,7 biliona dolara
Nominalni BDP po glavi stanovnika u 2022. iznosi 33.815 dolara.
Privreda Japana koja je fokusirana na proizvodnju i izvoz zasnovana je na snažnoj saradnji vlade i industrije i vrhunskom tehnološkom znanju. Većina značajnih japanskih korporacija osnovana je kao keiretsu, što je mreža povezanih firmi.

Pod politikom bivšeg premijera Shinzo Abea, Japan je doživio snažan rast posljednjih godina nakon izgubljene decenije 1990-ih i efekata globalne velike recesije; međutim, Japan je siromašan resursima i zavisi od uvoza energije, pogotovo jer je njegova nuklearna industrija potpuno zatvorena nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine. Japan se na sličan način borio sa stanovništvom koje brzo stari.

4. Nemačka – Četvrta najveća svetska ekonomija

Nominalni BDP za 2022. iznosi 4,07 biliona dolara.
BDP/PPP: 5,31 triliona dolara
Nominalni BDP po glavi stanovnika u 2022. iznosi 48.432 dolara.
jemačka je četvrta po veličini svetska ekonomija. Ujedno je i najveća ekonomija u Evropi.

Nemačka ima visoko kvalifikovanu radnu snagu i jedan je od vodećih izvoznika industrijskih proizvoda, uključujući hemikalije, mašine i automobile. Međutim, ekonomska ekspanzija Nemačke suočava se s nekim demografskim preprekama. Visok nivo neto imigracije opterećuje njegov sistem socijalne sigurnosti, a niska stopa nataliteta čini zamjenu starije radne snage izazovnijom.

5. Indija – peta najveća svetska ekonomija

Trenutni nominalni BDP u američkim dolarima za 2022: 3,39 biliona dolara
BDP/PPP u 2022: 11,87 biliona dolara
Nominalni BDP po glavi stanovnika za 2022. iznosi 2.388 dolara.
Indijska ekonomija je peta po veličini u svijetu. Indija ima najniži BDP po glavi stanovnika na ovoj listi zbog svoje ogromne populacije.

Indijska ekonomija se zasniva na kombinaciji moderne industrije, mehanizovane poljoprivrede i tradicionalne seoske poljoprivrede i rukotvorina. Indija je značajan dobavljač vanjskih poslova i tehnoloških usluga, a značajan dio njenog BDP-a dolazi iz uslužnog sektora.

Indijska ekonomija je rasla brže od ekonomske liberalizacije 1990-ih, ali prepreke za nastavak napretka uključuju krute poslovne propise, sveprisutnu korupciju i trajno siromaštvo.

6. Ujedinjeno Kraljevstvo – Šesta najveća svetska ekonomija

Nominalni BDP za 2022. iznosi 3,07 biliona dolara.
BDP/PPP za 2022: 3,66 biliona dolara
Nominalni BDP po glavi stanovnika u 2022. iznosi 45.850 dolara.

Ekonomiju Velike Britanije podržava značajna uslužna industrija, posebno u oblasti poslovanja, osiguranja i finansijskih usluga. Brexit 2016. značajno je uticao na značajnu komercijalnu povezanost zemlje sa kontinentalnom Evropom. Velika Britanija više neće biti zvanična članica EU od 31. decembra 2020, ali teški razgovori o njenim trgovinskim odnosima i dalje traju.

7. Francuska – Sedma najveća svetska ekonomija

2,78 biliona dolara je nominalni BDP za 2022. u tekućim američkim dolarima.
PPP prilagođen BDP u američkim dolarima od 2022.: 3,77 biliona dolara

U trenutnim američkim dolarima, nominalni BDP po glavi stanovnika za 2022. iznosi 40.963 dolara.
Francuska je država sa najvećim godišnjim brojem posetilaca u sektoru turizma. Ima mješovitu ekonomiju sa velikim brojem privatnih i poluprivatnih kompanija koje posluju u različitim sektorima. Ipak, vlada i dalje ima glavnu ulogu u brojnim važnim industrijama, poput proizvodnje električne energije i vojske.

Čvrsto tržište rada sa visokom nezaposlenošću i ogromnim javnim dugom u poređenju sa drugim naprednim zemljama dva su pitanja sa kojima se Francuska ekonomija suočava kao rezultat vladine posvećenosti ekonomskoj intervenciji u korist društvene jednakosti.

8. Italija – Osma najveća svetska ekonomija

Italija, treća po veličini ekonomija u EU, ima visoko razvijeno tržište. Zemlja je poznata po svom vrednom i izraženo konkurentnom poljoprivrednom sektoru, kao i po snažnom i inovativnom poslovnom sektoru.

Industrijalizovana, razvijenija ekonomija sjeverne Italije u oštroj je suprotnosti sa manje razvijenom ekonomijom južnih regiona zemlje. Zbog brojnih faktora, uključujući visok nivo javnog duga, nefunkcionalan pravni sistem, slabu bankarsku industriju, neefikasno tržište rada sa kontinuirano visokim stopama nezaposlenosti mladih i značajno crno tržište, Italija konstantno usporava ekonomski rast.

9. Kanada – deveta po veličini svetska ekonomija

Kanada posjeduje treće najveće rezerve nafte na svijetu i uspješnu industriju ekstrakcije energije. Kanada se takođe može pohvaliti snažnom proizvodnom i uslužnom industrijom, od kojih je većina koncentrisana u gradovima blizu američke granice.

Zbog svojih sporazuma o slobodnoj trgovini, Sjedinjene Države kupuju tri četvrtine kanadskog godišnjeg izvoza. Kanadska ekonomija je značajno porasla u tandemu s najvećom ekonomijom na svijetu zbog tih bliskih veza.

Nafta, gas, minerali i drvo samo su neki od bogatih prirodnih resursa koji su od vitalnog značaja za kanadsku ekonomiju. Osim toga, zemlja ima snažan proizvodni sektor, sektor usluga u procvatu i snažnu posvećenost promovisanju inovacija i tehničkih otkrića.

10. Brazil – deseta najveća svetska ekonomija

Najveća ekonomija u Južnoj Americi, Brazil je rangiran na desetom mjestu po veličini BDP-a. Brazil ima raznoliku ekonomiju koja uključuje sve, od eksploatacije minerala i energetskih resursa do teške industrije poput proizvodnje automobila i aviona. Njena značajna poljoprivredna industrija takođe doprinosi njenoj istaknutosti kao glavnog izvoznika soje i kafe.

Brazil je 2017. izašao iz duboke recesije, praćene brojnim korupcijskim skandalima visokog profila. Nakon ovih događaja, Brazil je sproveo niz značajnih ekonomskih reformi koje su imale za cilj smanjenje državnog duga i potrošnje, jačanje energetske infrastrukture, uklanjanje prepreka međunarodnim investicijama i poboljšanje uslova na tržištu rada.

Brazilska ekonomija je raznolika, s razvijenim industrijama uključujući rudarstvo, proizvodnju, usluge i poljoprivredu. Zanimljivo je da je to svjetski poznati centar za izvoz i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Brazilsku ekonomiju oblikuju brojni faktori, kao što su cijene roba, domaća potražnja i razvoj infrastrukture.

Izvor: Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar