Home VestiIT i nauka Razlozi zbog kojih je važno da svaka kompanija ima plan odgovora na sajber napade

Razlozi zbog kojih je važno da svaka kompanija ima plan odgovora na sajber napade

by bifadmin

Da li ste znali da je tokom 2021. godine čak 82% ransomver napada bilo usmereno ka kompanijama sa manje od 1.000 zaposlenih, a 37% napadnutih firmi imalo je ispod 100 zaposlenih? (izvor: IBM)

U današnjem digitalnom poslovnom okruženju, zaštita podataka je postala ne samo imperativ, već i ključ za dugoročni opstanak. Nezavisno od veličine, svaka kompanija mora da ulaže u očuvanje svojih podataka i sistema, kako bi sačuvala integritet i stabilnost svog poslovanja.

Sajber pretnje su poput nevidljivih neprijatelja koji konstantno vrebaju priliku da ugroze poslovanje. One se manifestuju u različitim oblicima, kao što su napadi koji mogu da parališu poslovanje ili zlonamerni softveri koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu sistemima. Prema pojedinim podacima, SAD su doživele najveći broj sajber napada, a slede Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Nemačka i Južna Koreja, pri čemu su napadima bila izložena preduzeća, kao i vladine ustanove. Ovo je dodatno naglašeno najavom američke savezne vlade u martu 2022. o očekivanom povećanju sajber napada i potrebi da privatna preduzeća ojačaju svoju odbranu.

Zaštita kompanije od sajber pretnji zahteva sveobuhvatan pristup i ključno je preduzeti nekoliko ključnih koraka:

  • Ažuriranje softvera i hardvera kako bi se smanjili rizici
  • Implementacija sistema autentifikacije korisnika sa jasnim pravilima za lozinke i dodatnim slojevima zaštite
  • Edukacija zaposlenih je esencijalna; zaposlene treba obučiti da uoče potencijalne sajber pretnje i sumnjive situacije
  • Uvođenje internih bezbednosnih protokola koji jačaju odbrambene sisteme kompanije
  • Redovno pravljenje rezervnih kopija podataka je ključno za zaštitu od gubitka informacija, slično kao čuvanje sigurnosnih kopija važnih dokumenata
  • Priprema plana odgovora na sajber napade, koji anticipira različite situacije i nudi mere za zaštitu poslovanja

Po uzoru na EU, Srbija će uskoro dobiti unapređeni Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede. Jedna od glavnih novina je definisanje koji su operateri IKT sistema prioritetni i važni. Među prioritetnima planirano je da budu sva srednja i velika preduzeća koja posluju u oblastima od suštinskog značaja za građane i funkcionisanje države kao što su energetika, saobraćaj, bankarstvo, zdravstvo, voda i dr. Među prioritetnima su i oni koji pružaju telekomunikacione usluge i usluge od poverenja, državni organi i operateri kritične infrastrukture.

U odgovoru na ove izazove, A1 Srbija korisnicima omogućava A1 Cyber Protect – potpuno vođen portfolio sastavljen od više sajber usluga. Usluge su ponuđene na „modularni način“ – kupci mogu ili da objedine određene usluge koje su zaista potrebne njihovom preduzeću ili da ih sve odaberu.

Svaki paket pruža pristup Security Operations Center (SOC), garantujući 24/7 nadzor i podršku. Sa ovakvim inovativnim pristupom sajber bezbednosti, A1 pruža korisnicima ne samo napredne zaštitne usluge, već i kontinuiranu podršku u detekciji i reagovanju na incidente.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar