Home VestiEkonomija Svaki deseti zaposleni uplaćuje u privatne penzijske fondove

Svaki deseti zaposleni uplaćuje u privatne penzijske fondove

by bifadmin

Imovina penzijskih fondova (neto) iznosila je 51,8 milijardi dinara na kraju drugog tromesečja ove godine i veća je za 4,2 odsto nego na kraju prethodnog kvartala. Ukupne uplate iznosile su oko milijardu dinara, članovi su povukli 832,3 miliona dinara, dok je prinos od ulaganja iznosio oko dve milijarde dinara u drugom tromesečju ove godine, objavila je Narodna banka Srbije u Izveštaju za sektor dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji.

Najveći broj uplata u penzijske fondove poslodavci uplaćuju u fondove za svoje zaposlene. U drugom tromesečju ove godine primetan je rast individualnih uplata doprinosa u odnosu na prethodno tromesečje. U tom smislu postoji veliki potencijal za dalji rast broja članova penzijskih fondova i preko pojedinaca koji sve više prepoznaju značaj štednje za starost, i preko kompanija, ako se ima u vidu da tek svaki deseti zaposleni ima otvoren račun u dobrovoljnom penzijskom fondu.

Na promenu vrednosti neto imovine utiču neto uplate u fondove, isplate iz fondova i dobit koju fondovi ostvaruju od ulaganja. Kada se posmatra struktura ulaganja fondova, najviše novca uloženo je u državne dužničke instrumente (77,4 odsto).

Od ukupnih uplata 36,9 odsto odnosi se na individualne uplate, 33,4 odsto na uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 29,7 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova, piše u Izveštaju NBS.

Poslodavci su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na uplate do 7.529 dinara po zaposlenom mesečno, navodi se u Izveštaju.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: stevepb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar