Home VestiEkonomija Zbog ekstremnih vrućina rod maslina smanjen za 30%

Zbog ekstremnih vrućina rod maslina smanjen za 30%

by bifadmin

Ekstremne vrućine kojima je od aprila bio izložen južni deo Evrope uzimaju danak na stablima maslina. Rod će već drugu godinu zaredom biti niži od očekivanog jer stabla, kako bi se zaštitila od suše i topline, ranije odbacuju svoje plodove.

Španija, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, među regijama je najpogođenijima globalnim zagrevanjem. Temperature su već u aprilu dosegle 40 stepeni Celzijusa, a maslinjaci u Italiji i Grčkoj takođe pate zbog velikih vrućina, prenosi Jutarnji list.

Stručnjaci za maslinarstvo pribojavaju se da će doći do smanjenja roda za 30 posto u poređenju s petogodišnjim prosekom.

„Ne vidimo nikakav predah na horizontu“, kazao je Valter Zanre, direktor kompanije za preradu maslina Filipo Berio.

Prema grafikonu Banke saveznih rezervi St. Luis, cena maslinovog ulja u julu je bila 8.599 dolara po metričkoj toni (7.800 dolara po toni), što je velik povećanje u odnosu na prošlo leto kada su cene bile upola manje. Druga najviša cena koju je banka zabeležila bila je krajem 1996, a iznosila je više od 6.240 dolara po metričkoj toni (5.660 dolara po toni).

Međunarodno veće maslinara ipak nije proglasilo krizu i sada radi na strategijama za lakši uzgoj maslina po velikim vrućinama i sušama.

Međutim, neimenovani član veća rekao je da je svetska proizvodnja maslinovog ulja pala za 20 posto od oktobra 2022. do septembra 2023, za šta su najpre krive klimatske promene.

Kako takav scenario utiče na cene maslinovog ulja možda najbolje odslikava ono što se dogodilo s cenama paradajza u Indiji, gde su velike vrućine i obilne kiše doprinele povećanju cena za više od 400 posto.

Šta je alternativa?

Verywellfit je napravio popis alternativa maslinovom ulju, uključujući semenke grožđa, repicu, kokos, pa čak i pire od banana. Međutim, i na neke od tih namirnica može da utiče pregrevanje planete.

Zero Acre Farms proizvodi jedinstveno ulje od mikroorganizama, a u proizvodnji se koristi sličan koncept kao kod proizvodnje alkohola, jogurta ili kiselog testa pa eliminiše potrebu za presovanjem plodova.

To bi moglo da bude deo rešenja za svetske probleme s usevima, bar kad su ulja u pitanju.

„Jako smo zabrinuti ne samo za maslinovo ulje, već i za mnoge druge useve“, rekao je za CNN Kajl Holand iz istraživačke grupe Mintec.

Izvor: Jutarnji list/B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar