Home VestiEkonomija Cena maslinovog ulja na istorijskom maksimumu

Cena maslinovog ulja na istorijskom maksimumu

by bifadmin

Zbog loših vremenskih uslova koji nisu bili pogodni za uzgoj maslina, cena maslinovog ulja je na svetskom tržištu dostigla istorijski maksimum.

Ekstremne vrućine, požari i suše smanjili su rod maslina ove godine i izazvali veliku nestašicu istih. Iz tog razloga je u maju cena maslinovog ulja na globalnom tržištu dostigla novi rekord, od 6.000 dolara po metričkoj toni, što je njegova najveća vrednost u poslednjih 26 godina. Potom je poskupelo još za 32% i sada se prodaje za 9.000 dolara po metričkoj toni, što je istorijski rekord.

Španija, najveći izvoznik maslinovog ulja na tržištu, ove godine je proizvela tek polovinu svoje regularne proizvodnje maslinovog ulja. Ceo Mediteran je bio pogođen ekstremnim temperaturama i sušama pa je i drugi svetski proizvođač ovog biljnog ulja, Italija, beležio veoma loše rezultate.

Zbog svega navedenog, maslinovo ulje će ove i naredne godine biti veoma skupo. U prodavnicama širom EU već je poskupelo za 75%, a očekuje se da ćemo mi u Srbiji ovo poskupljenje tek osetiti.

Izvor: Kvarc

Foto: Pezibear, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar