Home VestiPolitika i društvo Da li će deca živeti bolje od roditelja

Da li će deca živeti bolje od roditelja

by bifadmin

Prošlog proleća započeto je veliko istraživanje u 19 zemalja. Cilj je bio da se ispita šta odrasli misle o finansijskoj budućnosti generacija koje dolaze. Obrađeni podaci su doneli jasnu pesimističku sliku – većina odraslih tvrdi da će deca živeti finansijski lošije od roditelja.

Pesimizam i finansije dece

Podatak da 70% ispitanih misli da će generacije koje dolaze lošije stajati finansijski u poređenju sa svojim prethodnicima, ne ohrabruje. Čak je zanimljivo i u kojim zemljama su ispitani u većem procentu pesimistični kad su tema naslednici i njihova zarada.

Japan prednjači. Po ovom istraživanju 82% ispitanih Japanaca misli da će deca biti finansijski ’lošija’. Ovo je veliki procenat i to iz zemlje koja je na samom vrhu svetskih ekonomija.

Francuzi i Italijani slede Japance i takođe su se u visokom procentu izjasnili pesmistički o budućnosti svoje dece (Francuzi 78%, Italijani 76%). Kanađani su odmah za Italijanima.

Španci, Britanci, stanovnici SAD i Australije sa 72% izjašnjenih da će deca finansijski lošije živeti, upotpunjuju ovu sliku manjka optimizma.

Ko misli da će deca živeti bolje?

Zanimljivo je da je po ovom istraživanju u Singapuru nešto bolja slika – 56% odraslih misle da će deca bolje živeti od svojih roditelja. Za njima su Šveđani (47%), Malezija (45%) i Poljska (39%).

Izraelci i Nemci takođe su podrška prognozi da će mlađe generacije lošije stajati finansijski, mada u manjem procentu u odnosu na vodeće Japance (Izrael i Nemačka 42%).

Kako je bilo prethodnih godina?

Pre četiri godine, tačnije, u godini pred pandemiju Covid19 virusom, bila je prisutna nešto veća doza optimizma. Zanimljivo je da su Poljaci pre tri godine bili gotovo sigurni da će njihovoj deci biti finansijski bolje kada budu bili poslovno aktivni (23% reklo je ’da, biće im bolje’).

Australijanci su takođe bili manje pesimistični u prethodnom periodu (58%), kao i Holanđani među kojima je prošle godine svaki drugi rekao da će deca u budućnosti stajati lošije finansijski.

Ako se pogleda sveukupna slika ovakvog istraživanja, reklo bi se da u Izraelu godinama nema mnogo odstupanja bez obzira na pandemije, krize i recesije. U odnosu na 2019. godinu, sada su Izraelci poletniji i to je jedina zemlja gde je ovo istraživanje zabeležilo porast optimizma. Tek svaki treći ispitanik misli da će deca lošije finansijski živeti u budućnosti.

Pesimizam bez obzira na sve

Zajedničko za sve države u kojima je sprovedeno ovo istraživanje je da je negativan stav vezan za finansijsku budućnost dece direktno povezan sa stavom ispitanika vezanim za ekonomiju zemlje u kojoj žive. Što je stav negativniji, to je više uverenja da će deci biti finansijski gore.

Na primer, 63% Poljaka koji su izneli negativan stav prema ekonomiji svoje zemlje veruju da će deci biti gore. A, među Poljacima koji ekonomiju Poljske pozitivno ocenjuju, njih samo 19% veruje da će naslednici živeti finansijski bolje.

Međutim, čak i u zemljama čiji stanovnici veruju u vođenje ekomonije države čiji su stanovnici, postoji mnogo pesimizma i brige za generacije koje dolaze. Japan je najbolji primer, kao i Belgija.

Od ukupnog broja Japanaca koji predviđaju lošiju finansijsku budućnost svoje dece (82%) njih čak 68% veruje svojim ekonomistima. Belgijanci takođe veruju svojoj ekonomiji, ali ne veruju u finansijski napredak svojih potomaka.

Hoće li se ovakav pesimizam realizovati ili je u pitanju samo briga odraslih za svoje potomstvo?

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar