Home VestiIT i nauka Zašto “plačemo” dok sečemo luk i kako to sprečiti?

Zašto “plačemo” dok sečemo luk i kako to sprečiti?

by bifadmin

Sa svih strana dobijamo savete kako sprečiti plakanje tokom sečenja luka i skoro nijedan ne radi. Ali, nauka ima rešenje.

Verovatno ste od majke ili bake već čuli da će vam držanje čačkalice u ustima pomoći da na što bezbolniji način isečete luk. Ili žvakanje hleba. Ništa vas ne košta da probate, ali imajte u vidu da ni čačkalica ni hleb neće pomoći da vaše oči ostanu suve tokom pripreme luka za ručak. Kao ni mnogi od 2,3 miliona rezultata na Guglu koji daju odgovor na pitanje “kako iseći luk bez plakanja”. Osim ako su u pitanju rezultati naučnih istraživanja.

Takvi su na primer rezultati koje su objavili stručnjaci za oftalmologiju sa teksaškog A&M medicinskog koledža. Oni kažu da je sposobnost luka da “peče za oči” zapravo mehanizam samoodbrane koji je ovo povrće razvilo kroz evoluciju. Ta biljka naime raste pod zemljom gde tumara više životinjskih vrsta koje su konstantno u potrazi za hranom. Zato je razvila sposobnost da čim je neko zaseče ispušta svoje specifične enzime i sulfokside u formi sulfenske kiseline. Kada ta kiselina reaguje sa enzimima luka stvara se gas Sin-Propantial-S-oksid. On se širi do naših ili očiju životinja koje su se namerile na luk, reaguje sa tečnošću u njima, i tako se stvaraju sumporna kiselina i druga iritirajuća jedinjenja koja mogu izazvati suze. Najveće koncentracije ovog enzima imaju beli, žuti (koji mi zovemo crni) i crveni luk i zato najviše plačemo dok njih seckamo.

Kako zaista iseći luk bez plakanja?

Naučnici kažu da postoji nekoliko strategija koje mogu smanjiti iritaciju očiju prilikom sečenja luka. Za početak trebalo bi ga seći veoma oštrim nožem kako bi se smanjio broj presečenih i gnječenih ćelija luka, odnosno kako bi se oslobađala manja količina njegovog enzima.

Takođe, od koristi bi bilo da se luk zamrzne na tridesetak minuta pre sečenja, jer zamrzavanje zaustavlja mnoge hemijske reakcije.

Od pomoći je i nošenje zaštite za oči. Kao zaštita mogu da posluže i kontaktna sočiva ukoliko ih nosite ali i naočare poput onih za skijanje.

Na kraju krajeva, dodavanje kiseline na luk može smanjiti reakciju. Dakle, možete ga poprskati sa nekoliko kapi ceđenog limuna ili sirćeta što će promeniti pH luka odnosno omesti njegovo standardno funkcionisanje.

Izvor: Food and wine

Foto: stevepb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar