Home VestiEkonomija Da li će pad cena polovnih automobila u Nemačkoj da se odrazi i na naše tržište

Da li će pad cena polovnih automobila u Nemačkoj da se odrazi i na naše tržište

by bifadmin

U Nemačkoj, jednom od najvećih tržišta sa kog se uvoze polovnjaci u Srbiju, cene korišćenih automobila su u blagom padu i to sedmi mesec zaredom. Međutim, ovaj trend se veoma sporo prenosi na našu zemlju, iako od drugog kvartala nešto jeftinija polovna vozila iz Nemačke stižu kod nas. Čak ni pad potražnje nije uticao na obaranje cena.

Kako ekspert za automobilizam Petar Živković kaže za „Novosti“, cene polovnjaka u Srbiji usporavaju, a u narednom periodu se može očekivati stagnacija ili blagi pad. Na to, kako dodaje, osim određenog pojeftinjenja ovih vozila u Nemačkoj, utiče i njihova manja prodaja u našoj zemlji. On ističe da situacija na nemačkom tržištu korišćenih automobila ima najveći uticaj na naše.

Analiza koju je uradio jedan sajt, pokazuje da je prosečna oglašena cena polovnjaka u prvom polugodištu ove godine veća za 5,3 odsto u odnosu na isti period lane, dok je u istom periodu pad prodaje manji za 5,6 procenata. Ovde treba imati u vidu i da se automobili često ne prodaju po ceni po kojoj su oglašeni, i da ona na kraju bude niža. I vlasnik jedne poznate auto-kuće iz Šapca, Nebojša Ivanović, smatra da ne padaju cene u Srbiji, već se oseća blagi skok. On prodaje samo polovna vozila standarda evro 6, i navodi da su ovi automobili neznatno poskupeli.

– Naš salon najviše polovnjaka uvozi iz Francuske, a tamo su cene uglavnom nepromenjene, ali neke i malo rastu – navodi Ivanović za naš list. – Osim te situacije, na blago poskupljenje ovih vozila u Srbiji utiče i rast cene transporta. Do toga je došlo zbog skupljeg goriva, ali i zato što neće da voze izvan EU zbog čekanja na granici, tako da sada manji broj njih dovozi automobile u Srbiju.

Najviše polovnjaka uvozi se iz Nemačke

Najtraženiji modeli u njegovoj auto-kući, kako dodaje, kreću se u rasponu između 10.000 i 13.000 evra, dok najskuplje polovno vozilo kod njih košta oko 28.000 evra. Prema rečima, Petra Živkovića, u Srbiju se najviše polovnjaka uvozi iz Nemačke, a onda iz Italije, Francuske, Švajcarske. U poslednje vreme su, kako kaže, neki krenuli da uvoze iz Norveške, nema ih mnogo, ali se razvija i ta linija. Razlog za to je što u toj zemlji građani masovno prelaze na električna vozila, i prodaju automobile koje su vozili, pa je ponuda velika.

– Najveći deo uvezenih polovnjaka evro 3 i 4 su iz Nemačke – kaže Živković. – Dominiraju dizelaši iako se taj broj smanjuje u korist benzinaca. Stala je prodaja korišćenih vozila i za Rusiju zbog aktuelne situacije, tako da su Srbija i Bugarska najveći kupci automobila standarda evro 3 i 4.

Kako ističe, očekuje se da će od 1. januara 2024. godine biti zabranjen uvoz starijih polovnjaka u Srbiju norme evro 3 i 4, pa ćemo videti kako će to uticati na cene korišćenih vozila standarda evro 5 i 6. Osim toga država je najavila da će dozvoliti uvoz iz Kine i Amerike.

– Može se očekivati da će kineske kompanije koje ovde prodaju nova vozila iz te zemlje početi da uvoze i polovnjake iz Kine, kao što to rade i drugi – ukazuje Živković. – To bi moglo da utiče na blago obaranje cena.

Najčešće stariji od 10 godina

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Boris Ćorović navodi da je u prvih devet meseci ove godine u Srbiju uvezeno oko 90.000 polovnih automobila. Po strukturi, kako dodaje, dominira standard evro 3 i 4, a više od 80 odsto uvoza čine automobili stariji od 10 godina. Udeo polovnjaka u Srbiji iznosi 83 odsto.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar