Home VestiEkonomija Kakav je ekonomski program novog argentinskog predsednika?

Kakav je ekonomski program novog argentinskog predsednika?

by bifadmin

Novi argentinski predsednik uspeo je, potpuno neočekivano, da osvoji izbore iz pozicije potpunog autsajdera ali sada mu predstoji još teži zadatak – da oporavi posrnulu ekonomiju.

Juče se ceo svet zabavljao deljenjem snimaka novoizabranog argentinskog predsednika koji, osim što izgleda ekscentrično, ume i da zapeva na bini ili da maše po ulicama motornom testerom. U javnosti je zbog svoje neposlušne kose prozvan „perikom“ a zbog nekih svojih stavova „ludakom“. To ne čudi jer ovaj ekscentrični ekonomista tvrdi da mu savete daju njegovi klonirani psi koji su „najbolji stratezi na svetu“, kao i da ljudima treba dozvoliti da legalno prodaju svoje organe.

Ali, sve to trenutno nije najveći problem Argentinaca, od kojih 40 odsto populacije živi u siromaštvu. Ta zemlja, koja inače obiluje prirodnim i rudnim bogatstvom, ima inflaciju od 140 odsto i veoma niske devizne rezerve. Njena valuta pezos je za četiri godine izgubila 90 odsto svoje vrednosti i sasvim je izgledno da će se Argentina uskoro naći u recesiji jer se ove godine očekuje usporavanje ekonomije za dva odsto.

Šok terapija koju je teško izvesti

Novi predsednik Argentine Havijer Milei rešenje za ove probleme vidi u ukidanju pezosa i uvođenju američkog dolara, kao i u gašenju centralne banke kako bi se stalo sa štampanjem novca. Trenutno centralna banka pokušava da uspori inflaciju tako što je podigla kamatne stope na 133 odsto. To je primoralo Argentince da štede u pezosima, ali i učinilo pozajmivanje preskupim što koči razvoj biznisa.

Zato je jedan od predsednikovih imperativa zamena pezosa dolarima. Međutim, postavlja se pitanje kako bi uopšte mogao biti realizovan ovaj Mileijev ekonomski eksperiment. Odakle Argentini toliki dolari kojima bi trebalo da zameni pezos? Trenutno njena centralna banka ima minimalne rezerve američke valute. Jedina opcija je da se napravi neki dogovor sa MMF-om kod kojeg je ova zemlja već prezadužena. Dakle, male su šanse za to. Ali čak i kada bi nekako našla sve te dolare, morala bi da devalvira pezos pre uvođenja dolara, a slabljenje nacionalne valute bi dodatno poguralo cene na gore. Dakle, nova ekonomska „šok terapija“ bi mogla da se obije Argentincima o glavu, ako Milei uopšte uspe da je realizuje.

Ono što je veoma zanimljivo u celoj ovoj priči je pitanje kako je jedan ekscentrični autsajder čije ideje je izuzetno teško sprovesti postao velika nada osiromašenog naroda. Milei je naime zbog svojih radikalnih stavova već godinama čest gost televizijskih emisija jer takve kontroverzne ličnosti doprinose rastu gledanosti, bilo da ih publika gleda da bi se čudila onome što izgovaraju, bilo da zaista podržava njegove reči. No, vremenom je postao veoma poznat a pošto birači nisu verovali da bi neko drugi mogao promeniti njihovu situaciju okrenuli su se Mileiju.

Foto: Vox España, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar