Home VestiEkonomija Kina prvi put beleži deficit u stranim investicijama

Kina prvi put beleži deficit u stranim investicijama

by bifadmin

Strane investicije se brže povlače iz Kine nego što u nju pristižu, pokazuje zvanična statistika. Razlozi za to su usporavanje ekonomije, niske kamatne stope ali i geopolitičke tenzije između najveće azijske ekonomije i SAD.

Dok se javnost bavi sastankom koji bi ove nedelje trebalo da se održi između kineskog lidera Ksi Đinpinga i američkog Džozefa bajdena, u pozadini se odvijaju veoma nepovoljni događaji. Strane kompanije koje posluju u Kini sve manje ulažu u svoj biznis tamo.

Naime, Kina je u trećem kvartalu ove godine zabeležila deficit u stranim investicijama od 11,8 milijardi dolara. Ovo je prvi put od početka praćenja tog ekonomskog indikatora, dakle od 1998. godine, da ta zemlja beleži manji priliv od odliva investicija. To znači da kompanije koje u njoj posluju ne reinvestiraju zarađeni novac, već ga sele u inostranstvo.

Analitičari kažu da Kini sada dolaze na naplatu “zero kovid” politika i svi oni prekidi lanaca snabdevanja koje je imala tokom pandemije. Ne idu joj na ruku ni tenzije između nje i Sjedinjenih Američkih Država koje su intenzivirane novim sankcijama na izvoz sirovina i tehnologije potrebne za proizvodnju naprednih čipova. Istovremeno, za razliku od zapadnih zemalja Kina nije podizala kamatne stope već ih je smanjila kako bi ojačala sopstvenu ekonomiju i industriju nekretnina koja je u problemima. U međuvremenu je vrednost juana u odnosu na dolar pala za pet odsto. Sve ovo ne pomaže u privlačenju stranih investicija.

Izvor: BBC

Foto: Tumisu, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar