Home Vesti Koje povrće je zdravije jesti kuvano

Koje povrće je zdravije jesti kuvano

by bifadmin

Iako je zdravo jesti povrće, važno je znati da neke vrste gube određene hranjive materije tokom kuvanja, ali istovremeno neke vrste su zdravije kada prođu termičku obradu.

Ne postoji pogrešan način za konzumaciju povrća. Uglavnom ga je bolje jesti sirovog, ali to nije uvek slučaj. Neke vrste povrća su bolje kada ih kuvate zato što to se količina vitamina, antioksidanasa i minerala može bolje apsorbovati u vašem organizmu.

Vitamini koje možemo pronaći u povrću mogu biti topivi u masti i topivi u vodi. Vitamini topivi u mastima uključuju vitamine A, D, E i K, koji su stabilniji, dok su vitamini topivi u vodi – vitamin C i vitamin B, osetljiviji na kuvanje. Zbog toga povrće koje ima veću količinu vitamina C i B bolje jedite sirovo, a ono topivo u masti jedite u kuvanom obliku.

Studija iz časopisa ‌“Nutrition and Food Science“ navela je da povrće bogato vitaminom C tokom kuvanja izgubi između devet i 55 odsto vitamina C.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo su: prokelj, brokoli, spanać, zelena salata i kelj. Povrće koje ima najviše antioksidansa u sirovoj verziji je beli luk, spanać, koren peršuna i praziluk.

Povrće čiji antioksidansi postaju biorasploživiji kada ih kuvate su: šargarepa, krompir, batata, špargla, paradajz, cvekla, karfiol, tikva i repa.

Važno je istaći kako organizam bolje apsorbuje beta-karoten iz kuvanog povrća, poput šargarepe, batata i tikve nego iz sirovog.

Međutim, ukoliko volite više kuvano povrće, onda ga bolje tako i jedite jer u svakom slučaju ga je bolje jesti kuvanog nego izbegavati.

Prema registrovanoj dijetetičarki Šejni Komar, povrće gubi svoje hranjive materije kada se dugo kuva, a konzumiranje previše prekuvane i prerađene hrane može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema.

Izvor: Klix.ba/021.rs

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar