Home VestiEkonomija Prodaje se udeo u Hitrou aerodromu

Prodaje se udeo u Hitrou aerodromu

by bifadmin

Kompanija koja je držala četvrtinu londonskog aerodroma prodaće svoj udeo zbog pogoršanja poslovanja te zračne luke.

Saudijski javni investicioni fond (PIF) upravo kupuje udeo od 10% u britanskom aerodromu Hitrou od španskog infranstrukturnog giganta Feroviala. Španska kompanija ima udeo u londonskoj zračnoj luci od 2006. međutim sada je odlučila da ga proda. Drugi deo svojih akcija, koje čine 15% udela u tom aerodromu, će prodati francuskom equity fondu Ardian. Za sve ovo dobiće 2,37 milijardi funti.

Sada se čeka da ovu transakciju odobre regulatorna tela. Ukoliko ona bude odobrena, pored novih investitora u kompaniji koja drži londonski aerodrom vlasništvo će imati i Katarski investicioni fond, Caisse de dépôt et placement du Québec odnosno institucionalni investitor koji raspolaže imovinom nekoliko penzijskih fondova i osiguranja, singapurski GIC, Australijski penzioni fond, Kineska investiciona korporacija i Universities Superannuation Scheme (jedna od najvećih penzionih šema u Velikoj Britaniji).

Da podsetimo, britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo je smanjila aerodromske takse što se odrazilo i na poslovanje najpoznatijeg aerodroma u zemlji. Hitrou je ove godine manje zarađivao, nagomilavao dugove, a nije mogao da pozajmljuje veće svote novca jer su krediti poskupeli.

Izvor: BBC

Foto: LadyDisdain, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar