Home VestiEkonomija Ruska ekonomija raste ali rastu i izdvajanja za vojsku

Ruska ekonomija raste ali rastu i izdvajanja za vojsku

by bifadmin

Prema preliminarnoj proceni, ruska ekonomija je u trećem kvartalu porasla za 5,5 odsto međugodišnje, saopštila je ruska Federalna državna služba za statistiku – Roštat.

Kako prenosi Politika, procena Roštata je veća od proračuna ruskog Ministarstva ekonomije koje je rast privrede Rusije u trećem kvartalu procenilo na 5,2 odsto, kao i od prognoze Banke Rusije (BR) od 5,1 odsto.

Prema proračunima agencije Interfaks na osnovu kvartalnih podataka, ruska privreda je od januara do septembra porasla za 2,9 odsto međugodišnje.

U međuvremenu je ruska Duma za 2024. izglasala najveći budžet u istoriji, sa kojim se očekuje da će javna potrošnja biti povećana za 25 odsto, na 36,6 biliona rublji odnosno oko 411 milijardi dolara. Najveće povećanje troškova beležiće se u odbrambenom sektoru, međutim ova potrošnja odvijaće se u tajnosti jer bi objavljivanje podataka navodno “razotkrilo ruske vojne planove”,

No, uprkos velu tajne kojim je prekrivena ova tema, zapadni mediji prenose da će izdvajanja za vojsku nadmašiti izdvajanja za socijalnu potrošnju prvi put u modernoj istoriji Rusije. Međutim, kako piše AP, u toj zemlji je trenutno nezaposlenost niska a zarade su porasle tako da ovo ne bi trebalo da našteti Putinovoj reputaciji pred predstojeće izbore.

Foto: Ivan Shilov, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar