Home VestiPolitika i društvo SAD: PepsiCo tužen zato što njegova ambalaža završava u reci

SAD: PepsiCo tužen zato što njegova ambalaža završava u reci

by bifadmin

Država Njujork tužila je kompaniju PepsiCo zbog zagađenja reke Buffalo koja je redovno zatrpana flašicama ovog prehrambenog giganta.

Državna tužiteljka Leticija Džejms izjavila je ovim povodom da nijedna kompanija nije toliko velika da može nekažnjeno da prođe za štetu koju nanosi životnoj sredini i javnom zdravlju. A šteta koju PepsiCo nanosi ogleda se u otpadu. Naime, kada je kancelarija državnog tužioca sprovela analizu otpada na Buffalo reci otkriveno je da je plastična ambalaža ove kompanije najveći pojedinačni zagađivač. Od 1.916 komada plastičnog otpada čak 17 odsto je proizveo PepsiCo. Među ostalim odbačenim plastičnim predmetima nalazile su se i ambalaže lanca brze hrane McDonald’s i proizvođača slatkiša Hershey. Američki mediji prenose da je zbog velikog zagađenja ove reke, u vodi za piće u tom regionu pronađena mikroplastika.

No, mišljenja o ovoj tužbi su podeljena. Neki tvrde da odlaganje iskorišćenih proizvoda nije odgovornost proizvođača ali ima i onih koji podsećaju na to da velike kompanije koje prave mnogo otpada moraju voditi računa o životnoj sredini. Iz kompanije PepsiCo su objavili da su veoma ozbiljno pristupili smanjenju zagašđenja planete plastikom i da mnogo ulažu u recikliranje. Dodali su da je to međutuim kompleksan posao koji podrazumeva saradnju privrede, države, komunalnih službi ali i potrošača.

I druge kompanije na udaru

Tužilaštvo pak navodi da su kompanije, bar kada je u pitanju zaštita životne sredine, jače na rečima nego na delima. To nije slučaj samo kada je u pitanju Buffalo reka, već se dešava širom sveta.

Naime, prošle nedelje su i Coca-Cola, Danone i Nestle optuženi da njihova priča o proizvodnji manje štetnih plastičnih flaša ne odgovara potpuno istini. Odnosno da radije u medijima ističu sopstvena ulaganja u “ozelenjavanje” svog poslovanja nego podatke o tome koliko zapravo doprinose zagađenju planete.

Možda baš zato raste broj lokalnih vlasti koje optužuju velike kompanije za tzv. greenwashing, odnosno za promociju sebe kao društveno odgovornih preduzeća, iako su zapravo zagađivači. To, kako navode predstavnici vlasti, potrošače dovodi u zabludu da kupuju ekološke proizvode, čak i kada to nije slučaj.

Izvor: BBC

Foto: Brian Yurasits, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar