Home VestiEkonomija Zbog ekstremnih klimatskih uslova veliki pad proizvodnje vina

Zbog ekstremnih klimatskih uslova veliki pad proizvodnje vina

by bifadmin

Globalna proizvodnja vina ove je godine pala na najniži nivo od 1961. jer su vinogradi bili pogođeni ekstremnim vremenskim nepogodama, objavila je Međunarodna organizacija za lozu i vino.

Proizvodnja je dosegla 244,1 milion hektolitara, što je sedam odsto manje u odnosu na 2022. godinu, saopštilo je međuvladino telo predstavljajući prve procene.

“Još jednom su ekstremni klimatski uslovi, poput ranog mraza, obilne kiše i suše, značajno uticali na proizvodnju svetskih vinograda”, navodi organizacija koja pruža podatke zemljama proizvođačima i potrošačima grožđa i vina.

Brojni veliki proizvođači na južnoj hemisferi imali su značajan pad proizvodnje. Australija, Argentina, Čile, Južnoafrička Republika i Brazil zabelžili su pad proizvodnje između deset i 30 odsto.

Italija je izgubila titulu najvećeg svetskog proizvođača jer je njena proizvodnja pala za 12 odsto, što je omogućilo Francuskoj da vrati prvo mesto jer je njena proizvodnja ostala stabilna.

Španija je zadržala svoju poziciju trećeg najvećeg svetskog proizvođača vina iako je njena proizvodnja pala za 14 i 19 odsto u odnosu na petogodišnji prosek. Optimizam, ako postoji, za industriju je u tome što sve ovo može pomoći u ublažavanju tržišne neravnoteže, odnosno, prekida jasne dominacije većih proizvođača.

“Iako OIV govori o ekstremnim vremenskim prilikama koje utiču na proizvodnju, to tek treba i dokazati s klimatskim promenama”, izjavio je Inaki Garsija de Kortazar-Atauri iz francuskog nacionalnog instituta za agronomska istraživanja INRAE, piše Guardian, a prenosi N1 Zagreb.

S druge strane, stručnjaci za uticaj klime na poljoprivredu, tvrde da je šteta u Italiji nastala zbog toga što obrađeno zemljište nije moglo apsorbirati vodu tako dobro kao prirodno tle.

Naglašeno je i da su ekstremni vremenski događaji sve češći s toplotnim talasima ili kišnim razdobljima koja pogađaju određene regije te povećavaju postojeće probleme poput plesni.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar