Home VestiEkonomija Amerika proizvodi više nafte nego bilo koja država u svetu

Amerika proizvodi više nafte nego bilo koja država u svetu

by bifadmin

„Svet će nastaviti da traži više energije, a ne manje“, poručuje stručnjak s Američkog instituta za naftu, Dastin Mejer

Dok se svet bori s egzistencijalnom krizom klimatskih promena, aktivisti za zaštitu životne sredine žele da predsednik SAD, Džo Bajden, postepeno ukine naftnu industriju, a republikanci tvrde da on to već čini. U međuvremenu, realnost je da Sjedinjene Države pumpaju naftu velikom brzinom i da su na dobrom putu da proizvedu više nafte nego bilo koja zemlja u istoriji.

Sjedinjene Države bi trebalo da proizvedu globalni rekord od 13,3 miliona barela sirove nafte i kondenzata dnevno, tokom četvrtog kvartala ove godine, navodi se u izveštaju koji je u utorak objavio „S&P Global Commodity Insights“.

U Americi rekordna proizvodnja

Prošlog meseca, američka proizvodnja nafte na nedeljnom nivou dostigla je 13,2 miliona barela dnevno, prema podacima američke Uprave za energetske informacije. To je nešto iznad rekorda iz doba Donalda Trampa, od 13,1 miliona, postavljenog početkom 2020. godine, neposredno pre nego što je kriza kovid-19 izazvala pad proizvodnje i pad cena. Pomenuti tempo je pomogao da se cene sirove nafte i benzina „drže pod kontrolom“.
Američka proizvodnja – predvođena kompanijama za bušenje nafte u Teksasu i Permskom basenu Novog Meksika – toliko je jaka da isporučuje zalihe u inostranstvo. Amerika izvozi istu količinu sirove nafte, rafinisanih proizvoda i tečnosti prirodnog gasa koliko proizvode Saudijska Arabija ili Rusija, navodi „S&P“, a piše CNN.

– To je još jedan podsetnik da su SAD bogate ogromnim rezervama nafte. Našu industriju nikada ne treba potcenjivati – rekao je Bob Mekneli, predsednik „Rapidan Energy Group“.
Rekordna američka proizvodnja pomaže da se nadoknadi gubitak, nastao usled „agresivnog“ smanjenja snabdevanja naftom, koje je trebalo da podrži visoke cene OPEK+, uglavnom Saudijske Arabije i Rusije. Drugi proizvođači nafte, izvan OPEK-a, uključujući Kanadu i Brazil, takođe crpe više nafte nego ikada ranije (Brazil će se, inače, pridružiti OPEK+ sledeće godine).

Cena nafte sledeće godine

Snaga američke proizvodnje zatekla je stručnjake nespremnim, dodaje se u tekstu CNN-a. Analitičari Goldman Saksa su u nedelju smanjili prognozu cena nafte za sledeću godinu, i kao „ključni razlog“ za snižene prognoze naveli upravo obilje američke ponude.

Globalna potražnja za sirovom naftom trebalo bi da dostigne rekord 2024. godine – ali će se „lako zadovoljiti“ rastom ponude, prema projekcijama „S&P“.

Cene gasa blizu 3 dolara

Sve ovo je pomoglo da se cene nafte, relativno, drže pod kontrolom. Nakon „koketiranja“ sa 100 dolara po barelu ranije ove godine, nafta je od tada pala na nivo od 70 do 75 dolara. Ipak, cene energije su ponovo skočile ove nedelje nakon što je „BP“ zaustavio isporuke kroz Crveno more.

Uprkos tome, američka nafta se trguje na nivou ispod 74 dolara po barelu, znatno ispod nivoa na kom je bila kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra. Cene gasa su se u septembru približile psihološki važnom pragu od 4 dolara po galonu, ali su cene na pumpama od tada naglo pale, što je pomoglo da se ublaži inflatorni pritisak na američku ekonomiju.
Državni prosek za galon običnog gasa iznosio je 3,08 dolara u utorak, što je manje od 3,14 dolara od pre godinu dana, prema podacima AAA.

„Bajdenov rat protiv energije“

Uprkos rekordnoj proizvodnji, američki predsednik se našao na udaru kritika zbog svoje energetske politike, a nije se pojavio ni na nedavno održanom važnom klimatskom skupu COP28.

– Nažalost, ova administracija nastavlja da sprovodi politiku osmišljenu da ograniči pristup novoj proizvodnji — pre svega na saveznim zemljama i vodama. Svet će nastaviti da traži više energije, a ne manje, i pozivamo kreatore politike da prepoznaju ulogu koju američka proizvodnja energije može imati kao stabilizujuća sila za potrošače, ovde kod kuće, i širom sveta – rekao je viši potpredsednik za ekonomiju i regulatorne poslove Američkog instituta za naftu, Dastin Mejer.

U septembru je podkomitet Predstavničkog doma za energiju i mineralne resurse održao saslušanje pod nazivom: „Bajdenov rat protiv domaće energije preti svakom Amerikancu“.

Republikanski senator Dan Salivan, sa Aljaske, u svom govoru upozorava da je rat Bajdenove administracije protiv energije „poklon protivnicima“ te zemlje. Ranije ovog meseca, na predsedničkoj debati GOP-a, guverner Floride Ron DeSantis je obećao da će „otvoriti svu domaću energiju za proizvodnju“, kako bi „snizio cene gasa“.
Ali, CNN dalje piše: To što će SAD proizvesti više nafte nego bilo koja zemlja ikada ranije potkopava argument da je Bajden vodio rat protiv američke energije.

Predsednici ne određuju proizvodnju nafte

Naravno, to ne znači da je Bajdenova politika utrla put rekordnoj američkoj proizvodnji nafte, niti da bi Bela kuća požurila da preuzme zasluge za to. Mekneli, bivši energetski zvaničnik nekadašnjeg predsednika Džordža V. Buša, rekao je da „predsednici ne mogu mnogo da urade u vezi sa američkom proizvodnjom nafte“, osim preuzimanja jačih ovlašćenja u vanrednim situacijama.

Za razliku od zemalja OPEK-a, proizvodnju nafte u Sjedinjenim Državama u velikoj meri određuje slobodno tržište.
– Nije kao da predsednik Bajden ili bilo koji predsednik imaju brojčanik da povećaju proizvodnju – rekao je Mekneli. Umesto toga, porast američke proizvodnje je podstaknut pametnijim i efikasnijim operacijama naftaša, a energetske kompanije su smislile načine da istisnu sve više nafte iz njaveće svetske ekonomije – često bez dramatičnog povećanja bušenja.

Revoluciju nafte pokrenule su nove tehnike bušenja koje su otključale nove resurse. Ali, te tehnike mogu biti složenije i zahtevati velike količine vode.

Mekneli je rekao za kraj da je Bela kuća bila prinuđena da promeni ton priče u vezi sa fosilnim gorivima – sa stava fokusiranog na klimu 2020. i početkom 2021. na „nešto neutralniju“ retoriku. Prošle godine, cene gasa su porasle iznad 5 dolara po galonu nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je izazvalo paniku na tržištu nafte, a Bajden je pozvao američke naftne kompanije da pumpaju više nafte – upravo suprotno od onoga na šta pozivaju klimatski naučnici.

U martu je Bajdenova administracija čak odobrila projekat bušenja nafte Willow, što je kontroverzni poduhvat za bušenje, kompanije „ConocoPhillips“ na Aljasci, koji je decenijama bio u zastoju. To zeleno svetlo naišlo je na ogromne kritike klimatskih grupa, zabrinutih zbog rizika po životnu sredinu i zdravlje.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar