Home VestiPolitika i društvo Najbezbednije i najnebezbednije destinacije za putovanja

Najbezbednije i najnebezbednije destinacije za putovanja

by bifadmin

Turizam se definitivno oporavlja od pandemije korona virusa, ali i dalje treba biti oprezan prilikom odabira destinacije putovanja, pre svega zbog bezbednosti na njoj.

Iz tog razloga je kompanija za procenu rizika International SOS najpravila spisak najsigurnijih zemalja za turiste, kao i onih koje su na potpuno drugom kraju te liste.

Prema njenom izveštaju, u 2024. bi trebalo izbegavati posetu Libiji i Južnom Sudanu, gde su rizici za turiste proglašeni “ekstremnim” što znači da se tamo posetioci ne mogu pouzdati da će biti zaštićeni čak ni od strane policije ako im se nešto desi, a vrlo često se dešavaju pljačke i napadi, kao i da ne mogu računati na pristupačnost saobraćaja i drugih potrebnih usluga. Zemlje visokog sigurnosnog rizika su i Venecuela, Pakistan i Burma.

S druge strane, listom najbezbednijih destinacija dominiraju skandinavske zemlje. Tamo ima upadljivo manje kriminala a neznatna je i šansa da bi se turisti mogli naći usred nekih većih društvenih nemira ili da bi mogli trpeti bilo kakvu vrstu nasilja. Najbolje su na ovoj listi ocenjeni Island, Norveška, Danska i Grenland. Među zemljama sa veoma niskim bezbednosnim rizikom nalaze se i Švajcarska i Slovenija.

Medicinski rizici

Osim nasilja, u nekim delovima sveta turistima prete i ozbiljni zdravstveni rizici, poput različitih infektivnih bolesti ali i loše opremljenosti medicinskih ustanova. U te zemlje spadaju Avganistan, Severna Koreja i neke afričke države poput Sudana i Libije.

Destinacije na kojima bi turisti trebalo da se osećaju najbezbednije u ovom pogledu su SAD, Kanada, Japan, Australija i Singapur.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar