Home VestiEkonomija Dodela subvencija za očuvanje tradicionalnih zanata

Dodela subvencija za očuvanje tradicionalnih zanata

by bifadmin

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je konkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u 2023. godini, u ukupnom iznosu od osam miliona dinara.

Cilj programa je očuvanje i unapređenje zanata koji su tradicionalni u Srbiji, povećanje zaposlenih koji se njima bave, kao i promocija njihovih proizvoda na tržištu.

Sredstva se mogu odobriti za zakup prostora, organizaciju radionica i obuka edukativnog karaktera, u krajnjem cilju promovisanja tradicionalnih proizvoda i usluga.

Takođe, sredstva će biti odobrena i za troškove nabavke sirovina/ repromaterijala za potrebe organizacije radionica i obuka kao i nabavke gotovih proizvoda ili polu proizvoda koji bi bili predmet promocije.

Prijave traju do 6. decembra, navelo je ministarstvo.

Subvecnije se mogu koristiti za zapošljavanje radnika na tri meseca kod privrednog subjekta koji se bavi tradicionalnim zanatima. U tom slučaju zanatlija će moći da konkuriše za subvenciju od 240.000 dinara.

Druga vrsta subvencija namenjena je za promociju proizvoda i usluga tradicionalnih zanata, kroz organizaciju radionica i obuka edukativnog karaktera, namenjenih drugim privrednim subjektima ili zainteresovanima.

Za ovu namenu sredstva se izdvajaju za četiri meseca od zaključenja ugovora, u iznosu od 300.000 do 600.000 hiljada dinara sa PDV-om.

Iznos odobrenih sredstava može biti i manji od iznosa traženih sredstava, a ukoliko su troškovi projekta veći od iznosa odobrene i isplaćene subvencije, korisnik subvencije obezbeđuje sopstvena sredstva za iznos razlike.

Pravo na učešće u konkursu imaju privredni subjekti pod uslovom da su upisani u odgovarajući registar Agencije za privredne registre sa aktivnim statusom i da su u Evidenciji sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

To znači da bi privrednici trebalo da imaju sertifikat Ministarstva privrede izdat u skladu sa Pravilnikom o poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar