Home VestiEkonomija „Expo obveznice“ su najmlađe dužničke hartije koju država ima u ponudi

„Expo obveznice“ su najmlađe dužničke hartije koju država ima u ponudi

by bifadmin

Uprava za javni dug reotvorila je emisiju osmogodišnjih državnih obveznica koje su prvi put emitovane 24. oktobra ove godine. Obim aukcije iznosio je 90,8 milijardi dinara sa kuponskom stopom od sedam odsto, dok je ukupan obim tražnje iznosio 25,72 milijarde dinara.

Na kraju je na aukciji održanoj u utorak, 5. decembra, realizovano 2.323.883 komada državnih obveznica, nominalne vrednosti 23,24 milijarde dinara, saopštila je Uprava za javni dug.

Državne obveznice su prodate po stopi prinosa od 6,3 odsto na godišnjem nivou, odnosno po ceni od 10.502,39 dinara po komadu, piše Biznis.rs.

Radi se o još povoljnijem rezultatu za prodavca, odnosno državu Srbiju, nego u oktobru, kada su te hartije nazvane još i „expo obveznice“ plasirane uz prinos od 6,39 odsto.

„Prinos od 6,39 odsto je srodan prinosu na evroobveznice na ino tržištu, a to samo po sebi pokazuje da je država napravila dobar posao. Faktički, kupci ovih obveznica su se kladili da će stabilnost kursa dinara koja traje pet-šest godina biti održana makar do 2031. godine, što je prilično optimističan stav i u velikoj meri zasnovan na njegovoj stabilnosti u bliskoj prošlosti„, rekao je za Biznis.rs glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić za Biznis.rs uoči poslednje ovogodišnje aukcije.I

interesovanje investitora

Ono što decembarsku razlikuje od oktobarske aukcije je i iskazano interesovanje investitora, a ovoga puta je obim aukcije iznosio nešto više od 90 milijardi dinara, dok je obim tražnje bio više nego tri puta manji i dostigao je 25,72 milijarde dinara.

U oktobru je, međutim, situacija bila potpuno drugačija – država je na aukciju izašla sa planiranim obimom od sedam milijardi dinara, ali je interesovanje kupaca više nego trostruko premašilo ponudu, pa je na kraju prikupljeno 19,19 milijardi dinara, uz „primetno učešće stranih investitora“, kako je stajalo u saopštenju Uprave za javni dug.

„Expo obveznice“ su najmlađe dužničke hartije države u ponudi, a emitovane su pošto je Vlada Srbije 28. septembra odlučila da na taj način dođe do dela novca za finansiranje projekata u okviru priprema za izložbu EXPO 27. Ukupan obim emisije iznosi 110 milijardi dinara.

Isplata kupona u iznosu od sedam odsto vršiće se godišnje, i to svakog 26. oktobra do datuma dospeća, podsetili su iz Uprave za javni dug.

Izvor: Nova ekonomija
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar