Home VestiEkonomija Investicije veće iz Rumunije nego iz Nemačke u Srbiji

Investicije veće iz Rumunije nego iz Nemačke u Srbiji

by bifadmin

Strane kompanije su nastavile intenzivno da ulažu u Srbiji i u prvih deset meseci su uložile 3,7 mlrd EUR, što je za oko 8% više nego prošle godine. Kineske investicije, iako najveće pojedinačne, prepolovljene su u odnosu na prošlu godinu, dok je Nemačka, tradicionalno naš dugogodišnji najveći investitor, uložila svega 117,6 mil EUR.

Prema zvanično objavljenim podacima za devet meseci 2023. godine, priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju je iznosio 3,2 mlrd EUR (neto SDI 3 mlrd EUR). Preliminarni podaci za oktobar ukazuju da je taj priliv, posmatrano od početka godine zaključno sa oktobrom, premašio 3,7 mlrd EUR, kažu za Blumberg Adriju u Narodnoj banci Srbije.

Da li će dostići prošlogodišnjih rekordnih 4,4 mlrd EUR, ostaje da se vidi.

Kako ističu, NBS konzervativno projektuje prilive od SDI i, prema njihovoj poslednjoj projekciji za ovu godinu, projektovan je priliv SDI u Srbiju od oko 4 mlrd EUR, odnosno oko 5% BDP-a.

– Međutim, kretanja u dosadašnjem toku godine i naše nove procene za preostali deo godine ukazuju da će taj priliv gotovo sigurno biti veći od projektovanog, odnosno premašiće 4 mlrd EUR – kažu u NBS.

Ubedljivo najviše investicija dolazi iz EU, ali i azijske zemlje, pre svega Kina, povećavaju ulaganja u našoj zemlji. Odnos je otprilike dva prema jedan, jer priliv iz evropskih zemalja iznosi 65,8%, a iz azijskih 32,3%.

Posmatrano po zemljama, tokom prva dva tromesečja 2023. najveći prilivi SDI u Srbiju zabeleženi su iz Kine (592,6 mil EUR), Holandije (414,7 mil EUR), Rumunije (124,5 mil EUR), Velike Britanije (122,5 mil EUR), Nemačke (117,1 mil EUR) i Austrije (113,6 mil EUR).

Ipak, treba imati u vidu da iz Holandije mogu dolaziti značajna ulaganja i zbog činjenice da pojedini strani investitori zbog poreskih olakšica svoja ulaganja realizuju iz podružnica u Holandiji, iako je sedište matične kompanije u drugoj zemlji.

Rumuni pretekli Nemce

Zanimljivo je da je Rumunija ove godine po investicijama ispred Nemačke, koja važi za najvećeg investitora u Srbiji. Nemačke kompanije su u poslednjih deset godina ovde investirale više od 4 mlrd EZR i zaposlile oko 80.000 ljudi, ali očigledno da su zbog recesije, ove godine manje ulagale.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike, nedavno je na predstavljanju Bele knjige za 2023. rekla da je prilika za Srbiju to što se vraćaju evropski investitori, koji se udaljavaju od azijskih tržišta zbog prekinutih lanaca snabdevanja i logističkih problema, ali i investitori iz Azije koji su zainteresovani za region Zapadnog Balkana.

Kao što je poznato, Kina poslednjih godina povećava investicije u Srbiji, jer joj se zbog činjenice da nismo članica EU, a imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa EU i Rusijom, otvara mogućnost da odavde izvozi na tržište EU, koje je njen krajnji cilj.

Veliki deo SDI u Srbiji usmeren je ka razmenljivim sektorima, a najveći deo investicija je usredsređen u izvozno orijentisana preduzeća, pre svega u prerađivačkoj industriji. Iako Srbija očekuje manji priliv SDI u narednim godinama, ona nastavlja da 2024. subvencioniše privlačenje stranih investicija sa 26,3 milijarde dinara, što je za milijardu i po više nego ove godine.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar