Home VestiEkonomija Novi poslovni žargoni u svetu, šta su „posao lenje devojke“, „minimalni ponedeljak“ i „kafe i prijave“

Novi poslovni žargoni u svetu, šta su „posao lenje devojke“, „minimalni ponedeljak“ i „kafe i prijave“

by bifadmin

Zaposleni su zavoleli i „tajna putovanja“ (hush trips) kada rade na daljinu sa egzotične destinacije i ne informišu o tome svoju firmu

Britanski servis Bi-Bi-Si (BBC) objavio je listu novog poslovnog žargona, uglavnom nastalog na društvenim mrežama, koji je obeležio 2023. godinu i definisao nove poslovne trendove.

Tiktokerka Gabrijela Džadž je krajem maja skovala termin „posao lenje devojke“ (lazy girl job) koji označava dobro plaćeno radno mesto sa relativno malim nivoom stresa i zdravu ravnotežu između posla i privatnog života, a ovaj hašteg (oznaka na Tiktkoku) je do decembra prikupio 40 miliona pregleda.

U modu je ušla i fraza „leto štrajkova“ (summer of strikes) zbog čestih protesta zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Dražavama i Velikoj Britaniji.

U trendu je i reč „autenično“ (authentic) pošto zaposleni sve više žele da izraze svoju individualnost na poslu, podele iskustva sa kolegama i otvoreno pričaju o mentalnom zdravlju.

Tiktokerka Marisa Džo Mejs je predložila termin „minimalni ponedeljak“ (bare mininum Monday) i preporučila zaposlenima da se tokom prvog dana polako i opušteno vrate svojim radnim zadacima, zaradivši tako više od tri miliona pregleda.

Mnogi radnici ne žele da se vrate u kancelarije nakon pandemije, a ovo raspoloženje je izrodilo oznaku „kafe i prijave“ (coffee badging) kada zaposleni dođu ujutru na radno mesto samo da bi se prijavili, uzeli svoju jutarnju kafu i vratili se da rade od kuće do kraja dana.

Zaposleni su zavoleli i „tajna putovanja“ (hush trips) kada rade na daljinu sa egzotične destinacije i ne informišu o tome svoju firmu.

U odlazećoj godini su se rodili i termini „veliki ostanak“ (big stay) kada radnici ostaju na poslu koji im ne odgovara zbog straha od ekonomske nestabilnosti, kao i „zapošljavanje na osnovu ličnosti“ (personality hire) osoba koji imaju pozitivan i prijateljski stav.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar