Home VestiPolitika i društvo Zemlje EU ne ispunjavaju ni osnovne ciljeve u borbi protiv klimatskih promena

Zemlje EU ne ispunjavaju ni osnovne ciljeve u borbi protiv klimatskih promena

by bifadmin

Cilj EU je smanjenje štetnih emisija za 55 odsto, ali prema proceni, njene mere će rezultirati smanjenjem od samo 51 odsto. To može ugroziti ostvarenje pravnih obaveza Unije u vezi sa smanjenjem emisija, piše Euraktiv.

Evropska komisija smatra da zemlje članice Evropske unije nisu dovoljno uspešne u ostvarivanju osnovnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena. Na osnovu analize klimatskih planova zemalja članica, utvrđeno je da ukupne mere koje su predložene neće dovesti do dovoljnog smanjenja emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte do 2030. godine.

Cilj Unije je smanjenje tih emisija za 55 odsto, ali prema proceni, predložene mere će rezultirati smanjenjem od samo 51 odsto, što može ugroziti ostvarenje pravnih obaveza Unije u vezi sa smanjenjem emisija.

Promene moraju biti brže

Evropska komisija naglašava da se zemlje članice Evropske unije uglavnom kreću u ispravnom pravcu, s obzirom na smanjenje emisija štetnih gasova od 1990. godine i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije, kako izveštavaju mediji. Ipak, ističe se da ni jedan od ovih procesa ne odvija dovoljno brzo kako bi se postigli ambiciozni ciljevi EU u borbi protiv klimatskih promena.

Komisija ističe da su sve zemlje članice EU počele da redukuju upotrebu fosilnih goriva, ali da pojedine od njih to čine nedovoljno brzo, dok mnoge i dalje nastavljaju da subvencionišu fosilna goriva. Ova usporenja mogu predstavljati pretnju ostvarenju cilja Unije u smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Pojedine zemlje, uključujući Nemačku i Rumuniju, planiraju da nastave da koriste ugalj nakon 2030. godine.

Izvor: Euraktiv

Foto: Caniceus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar