Home VestiEkonomija Cena bakra bi u naredne dve godina mogla da poraste za 75 odsto

Cena bakra bi u naredne dve godina mogla da poraste za 75 odsto

by bifadmin

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće potražnje za ovim metalom, koji je podstaknut rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme Fič solušns, Biznis monitor internešenal (BMI).

Zelena energetska trazicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cene bakra, dodaje se u izveštaju, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).
Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Sitibanke smtraju da je taj scenario „izuzetno optimističan za bakar“.

Sitibanka je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar