Beč, Pariz i Rim, zajedno sa još devet zemalja EU, tvrde da meso veštački uzgajano meso predstavlja „pretnju pravim metodama proizvodnje hrane“
Evropske zemlje za jakom poljoprivrednom i razvijenom gastronomijom podigle su u EU pobunu protiv laboratorijski dobijenog mesa, za čiju prodaju je u Izraelu ovih dana data i prava dozvola za „govedinu“, nakon nekoliko za živinsko meso u svetu (Singapur, SAD…).
Laboratorijski uzgajano meso „ne predstavlja održivu alternativu primarnoj proizvodnji na farmama“ i postavlja etička, ekonomska, socijalna i javnozdravstvena pitanja koja „su ključna za buduće društvo“, navodi se u belešci koja će biti razmatrana na sledećem sastanku ministara poljoprivrede EU-a u utorak (23. januara), javlja Euraktiv.
„Ove prakse predstavljaju pretnju pristupima zasnovanim na primarnim farmama i pravim metodama proizvodnje hrane koje su u samom srcu evropskog modela poljoprivrede“, navodi se u dokumentu.
Iako je njegov naslov „Uloga CAP-a (Zajedničke poljoprivredne politike EU) u očuvanju visokokvalitetne i primarne proizvodnje hrane na farmama“, njen osnovni cilj je „prakse proizvodnje hrane zasnovane na ćelijama (iz laboratorija)“.
Autori beleške su austrijska, francuska i italijanska delegacija, a podržavaju je delegacije iz Češke, Kipra, Grčke, Mađarske, Luksemburga, Litvanije, Malte, Rumunije i Slovačke.
Međutim , ne slažu se svi sa ovakvom inicijativom.
– Identifikovanje mesa uzgojenog u laboratoriji kao pretnje izgleda veoma preuveličano i preuranjeno. To je sektor koji još ne postoji, u ovom trenutku se radi o inovacijama u laboratoriji. Suzbijanje ovoga sada samo ometa onu vrstu inovacije koja je upravo neophodna za održivost – rekao je jedan diplomata za Euraktiv.
Trenutno samo u laboratorijama
Trenutno u Evropi ne postoji „ćelijsko meso“, a odobrenje bi moglo doći tek nakon procene Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), prema odredbama takozvane Uredbe o novoj hrani.
Za sada, dvanaest zemalja ne traži promenu pravila, ali pozivaju da se „uzimaju u obzir ova pitanja i ishodi diskusija koje će se održati sa državama članicama i evropskim civilnim društvom pre donošenja bilo kakvih odluka o odobrenju tržišta“ .
Italija je do sada bila najglasniji protivnik mesa uzgojenog u laboratoriji, predlažući i odobravajući nacionalnu zabranu prodaje proizvoda celularne poljoprivrede (iz laboratorija). Mera je trenutno pod lupom EU zbog mogućeg kršenja pravila jedinstvenog tržišta.
Holandija, zemlja koja ima najrazvijeniju poljoprivrednu trgovinu u EU ali i relativno najmanje teritorije na kojoj se odvija klasična proizvodnja (mesa) je prednjačila u proizvodnji laboratorijskog/ćelijskog mesa, oslanjajući se na istraživanje profesora Marka Posta sa Univerziteta u Mastrihtu, koji je 2013. predstavio javnosti prvi hamburger napravljen u laboratoriji.
EU je 2021. odobrila dva miliona evra holandskom projektu „Hrana za meso“, koji je razvila firma za ishranu životinja „Nutreko“ zajedno sa „Mosa mit“, startapom koji je nastao iz eksperimenata profesora Posta.
Izvor: 24sedam
Foto: Pixabay