Home VestiIT i nauka Izrael prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa

Izrael prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa

by bifadmin

Izrael je postao prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa, preneli su danas svetski mediji.

„Odobrenje nadležnih službi je izdato izraelskoj kompaniji za prehrambenu tehnologiju Aleph Farms Ltd.“, saopštilo je danas izraelsko ministarstvo zdravstva, prenosi RIA Novosti.

Neke zemlje, posebno Singapur, ranije su izdavale dozvole za prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, ali samo za proizvode bazirane na biološkim sirovinama dobijenim od živine.

„U okviru pilot programa proučavanja alternativnih jestivih proteina koji se sprovodi u Odeljenju za upravljanje rizicima od hrane, ministarstvo zdravstva Izraela po prvi put u svetu je odobrilo ‘novi prehrambeni’ proizvod koji uključuje kultivisane ćelije goveda poznat i kao veštačko (kultivisano) meso. Nakon prolaska svih provera izdata je dozvola za prodaju ovog proizvoda široj javnosti u Izraelu“, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva zdravstva.

Dodaje se da je u toku rad na promociji alternativnih izvora hrane, s obzirom na rastuću globalnu potražnju za proteinima i značaj proizvodnje hrane neživog porekla.

U izraelskoj kompaniji Aleph Farms Ltd. razvijena i implementirana i tehnologija koja omogućava laboratorijsku kultivaciju mesnog tkiva iz ćelija goveda.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar