Home VestiEkonomija Na Kosovu i Metohiji od 1. februara zvanična valuta evro

Na Kosovu i Metohiji od 1. februara zvanična valuta evro

by bifadmin

Na Kosovu i Metohiji od 1. februara neće biti moguća upotreba dinara kao valute, već će biti zamenjen evrom, sudeći po saopštenju Centralne banke Kosova.

Centralna banka Kosova saopštila je da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu – evro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, srpski dinar neće moći da se koristi.

„Ostale valute koje nisu evro mogu se koristiti u Republici Kosovo samo kao dragocenosti za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za međunarodna plaćanja u valutama van evra i za devizne aktivnosti“, navodi se u Uredbi za gotovinsko plaćanje postavljenoj na Fejsbuk stranici Centralne banke Kosova, piše Kosovo online.
Kako se dodaje, razmena valuta se može vršiti na Kosovu samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke Kosova koja nudi tu uslugu.

U odluci se navodi i da je „uvoz i izvoz novčanica i evro kovanica i drugih valuta na Kosovo je isključivo pravo Centralne banke“, kao i da se „uvoz i izvoz novčanica i evrokovanica i drugih valuta na Kosovu mogu obaviti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija sa licencom Centralne banke Кosova za obavljanje finansija“.

Prema Uredbi koja stupa na snagu 1. februara, sve druge odredbe koje su u suprotnosti sa ovom uredbom stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ovog propisa.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar