Home VestiEkonomija Zajedničko tržište rada sa komšilukom možda već od marta

Zajedničko tržište rada sa komšilukom možda već od marta

by bifadmin

U Skoplju su juče potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana.

Da podsetimo, Otvoreni Balkan je inicijativa sa ciljem čvršćeg povezivanja Srbije, Severne Makedonije i Albanije, odnosno država koje ukupno broje oko 12 miliona stanovnika. Ova ideja postoji već decenijama, a tek 2019. počelo je ozbiljnije da se radi na njenoj realizaciji.

U sklopu tih napora juče su Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale protokole o slobodnom pristupu tržištu rada u njima. Tačnije, potpisani su Protokol za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije za građane i Protokol za sprovođenje uslova za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Oni bi trebalo da zažive kada se realizuju završna tehnička ispitivanja i prilagođavanja u okviru sistema e-usluga u tri zemlje, a očekuje se da će se to desiti tokom marta 2024. godine.

Lokalni privrednici od Otvorenog Balkana očekuju da na ovim teritorijama omogući bržu i jeftiniju trgovinu, sa manje administrativnih prepreka.

Foto: alejandroavilacortez, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar