Home VestiPolitika i društvo Gde će ultra bogati ove godine kupovati nekretnine?

Gde će ultra bogati ove godine kupovati nekretnine?

by bifadmin

Među tržištima nekretnina za ultra bogate ove godine će najviše porasti Okland na Novom Zelandu, a odmah iza njega indijski Mumbaj.

Budući da se očekuje veliki rast tražnje za luksuznim nekretninama na ovim lokacijama, rast njihovih cena u Oklandu bi trebalo da bude 10% a u Mumbaju 5,5%. Slediće ih Dubai sa rastom od 5%, Madrid i Sidnej sa istim rastom cena, kao i Stokholm (4,5%).

Prošle godine vrednost 100 tržišta luksuznih nekretnina cenovno je porasla za 3%. Najveći rast imale su nekretnine u Manili na Filipinima, od 26%, koji su podstakli investitori koji su se sklanjali iz Hong Konga i Kine. U Dubaiju su cene porasle za 16% a na Bahamima za 15%. Najmanji rast zabeležili su Njujork (2%) i San Francisko (0,5%), a pad Oksford u Velikoj Britaniji (-8%).

Međutim ovo su samo procenti, cene nekretnina variraju od lokacije do lokacije. Tako se u 2022. za isti novac na nekim mestima mogla kupiti na jedvite jade mala garsonjera a na drugim pristojna kuća sa okućnicom. Primera radi, za milion dolara u Monaku se mogla kupiti nekretnina od 17 kvadratnih metara, u Njujorku od 33, u Parizu od 43, u Berlinu od 70, Mumbaju 113 u Sao Paolu čak od 231 kvadratni metar.

Izvor: CNBC

Foto: thibaultjugain, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar