Home VestiPolitika i društvo Najveći mediji iz Evrope tuže Gugl

Najveći mediji iz Evrope tuže Gugl

by bifadmin

Trideset i dve evropske medijske organizacije podnele su danas tužbu protiv Gugla, tražeći odštetu od oko 2,1 milijardu evra, objavio je Politiko.

Tužba su podneli zbog njegove prakse digitalnog oglašavanja odnosno toga što Gugl „zloupotrebljava svoj dominantni položaj“. Da to ne rade, mediji bi navodno imali znatno veće prihode od oglašavanja i plaćali bi niže naknade za usluge reklamnih tehnologija.

Među medijskim grupama koje su podnele tužbu su neke od vodećih evropskih novinskih kompanija, uključujući Aksel Špringer, norveški Shibsted i grupe iz Beneluksa kao što su DPG Media i Mediahuis. Koalicija navodi da pokriva 17 evropskih zemalja. Tužba je podneta holandskom sudu.

Gugl favorizuje svoje posredničke usluge

U junu prošle godine, Evropska komisija poslala je Guglu antimonopolske tužbe zbog njegovog reklamnog poslovanja.

„Naša preliminarna zabrinutost je da je Gugl možda iskoristio svoju tržišnu poziciju da favorizuje sopstvene posredničke usluge“, rekla je tada izvršna potpredsednica EK Margret Vestager.

„Ne samo da je to možda nanelo štetu konkurenciji Gugla, već i interesima izdavača, a takođe je povećalo troškove oglašivača“, navela je ona.

Izvor: Danas

Foto: DWilliam, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar