Home VestiEkonomija Očekuje se da će Srbiju posetiti 200.000 turista sa kruzera

Očekuje se da će Srbiju posetiti 200.000 turista sa kruzera

by bifadmin

Na rekama u Srbiji 2023. godine pretovareno je 15,1 milion tona tereta, što je 0,8 odsto manje nego prethodne godine, objavila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Najčešće pretovarana vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 33 odsto. Ugalj je na drugom mestu, sa udelom od 19 odsto a nafta i naftni derivati na trećem, sa 16,5 odsto.

Na četvrtom mestu nalaze se rude sa devet odsto učešća.

Pretovar uglja porastao je za šest odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je pretovar žitarica i dalje u padu.

„Imajući u vidu da su prilike na globalnom tržištu žitarica nešto povoljnije očekuje se da će taj trend pozitivno uticati na domaći izvoz i rast pretovara žitarica u Srbiji. Pored toga, realizacija infrastrukturnih projekata, među kojima su i projekti u okviru EКSPO 2027, doprineće povećanju pretovara šljunka, peska i kamenih agregata“, navela je Agencija.

Кruzeri su najčešće pristajali u Beogradu

Procenjeno je da će ukupan pretovar tereta na rekama u Srbiji u ovoj godini porasti za tri odsto, odnosno da će biti pretovareno oko 15,5 miliona tona tereta.

U međunarodnom putničkom saobraćaju Agencija je u prošlogodišnjoj nautičkoj sezoni zabeležila 1.409 pristajanja kruzera i 183.043 putnika. Broj pristajanja je na istom nivou kao i 2022. godine, dok je putnika za 35 odsto više, zahvaljujući boljoj popunjenosti kapaciteta kruzera.

Кruzeri su najčešće pristajali u Beogradu, gde je zabeleženo 567 pristajanja. Na pristaništu u Novom Sadu evidentirana su 373 pristajanja kruzera, u Donjem Milanovcu 268 a u Golupcu 179. Najviše putnika iskrcalo se u prestonici – 74.750.

Tokom prošle godine otvorena su tri nova međunarodna putnička pristaništa u Srbiji – u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu, te ih u Srbiji trenutno ima deset.

Očekuje se da će u ovoj sezoni broj putnika porasti za deset odsto, odnosno da će Srbiju sa kruzera posetiti oko 200.000 turista.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar