Home VestiEkonomija Zahvaljujući proizvodnom sektoru Vijetnam će zabeležiti najbrži rast bogatstva na svetu

Zahvaljujući proizvodnom sektoru Vijetnam će zabeležiti najbrži rast bogatstva na svetu

by bifadmin

Vijetnam će u narednoj deceniji imati najveći rast bogatstva u svetskim razmerama. Za to može da zahvali rastu proizvodne aktivnosti.

Ova azijska država bi u narednih 10 godina trebalo da zabeleži rast bogatstva od 125%, bar prema izveštaju analitičke kuće New World Wealth i investicionih savetnika okupljenih u kompaniji Henley & Partners. Ako se njihova prognoza ostvari, ovo će biti najbrži rast na planeti. Prilikom računanja rasta bogatstva u obzir se uzimaju i BDP po glavi stanovnika i broj milionera u zemlji.

Čini se da će sve te kriterijume pomenuta azijska zemlja ispuniti zahvaljujući činjenici da mnoge kompanije sele svoju proizvodnju u nju, uključujući i tehnološke, one iz automobilske industrije, elektronske, tekstilne… Jedan od razloga za to su konstantno rastuće tenzije između Kine i SAD i potraga zapadnih kompanija za novim proizvodnim destinacijama. A Vijetnam se smatra relativno sigurnom zemljom za investicije u odnosu na ostale države iz regiona. Pored toga, on nudi i posebne podsticaje onima koji žele da u Vijetnamu zasnuju proizvodnju. Pogoduje mu i dobra geografska lokacija budući da deli granicu sa Kinom i da je u blizini glavnih pomorskih ruta. Takođe, njegova dodatna prednost su niska cena rada i dobra infranstruktura koja olakšava transport robe. Ono na čemu mora još da radi je pak obuka radne snage kako bi ona mogla da ispuni zahteve većeg broja poslodavaca iz razvijenih zemalja.

Ekonomski pokazatelji

Iako je rast vijetnamskog BDP-a prošle godine usporio na 5,05%, on je i dalje visok u poređenju sa mnogim drugim svetskim ekonomijama. Četvrtina njegovog BDP-a dolazi iz proizvodnog sektora.

Ova zemlja privlači sve veći broj investitora, o čemu svedoči i zvanični podatak da je vrednost stranih direktnih investicija u njoj u 2023. porasla za 32%.

Taj ekonomski napredak osetili su i građani. Pre samo 10 godina BDP po glavi stanovnika u Vijetnamu je iznosio 2.190 dolara a danas iznosi 4.100 dolara.

Izvor: CNBC

Foto: xuanduongvan87, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar