Home VestiEkonomija BDP porastao za 3,8 odsto, industrijska proizvodnja za 6,9

BDP porastao za 3,8 odsto, industrijska proizvodnja za 6,9

by bifadmin

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom tromesečju prošle godine iznosio je 3,8 odsto međugodišnje, dok je u celoj 2023. posmatrano kao zbir četiri tromesečja realni rast bio 2,5 odsto, objavila je Narodna banka Srbije pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Industrijska proizvodnja je u januaru ove godine porasla za 6,9 odsto međugodišnje, pri čemu je rastu najviše doprineo rast u sektorima prerađivačke industrije i energetike od 6,7 odsto i 11,7 odsto međugodišnje, prenosi Tanjug.

U rudarstvu je zabeležen manji pad aktivnosti, minus 1,1 odsto međugodišnje, a u prerađivačkoj industriji je rast proizvodnje ostvaren u više od polovine oblasti, preciznije u 16 od 24 oblasti.

Najveći doprinos rastu dali su proizvodnja hrane, računara i elektronskih proizvoda, kao i ostalih saobraćajnih sredstava i metalnih proizvoda, dok je smanjenje zabeleženo u proizvodnji mašina i opreme i derivata nafte.

Kada je reč o prometu u trgovini na malo, on je u januaru bio realno veći za 4,1 odsto u odnosu na januar 2023., a dobri rezultati zabeleženi su i u turizmu pošto je broj dolazaka turista u prvom mesecu ove godine bio veći za 8,3 odsto, a broj noćenja za 3,9 odsto međugodišnje.

Neznatno smanjena nezaposlenost

Što se zaposlenosti tiče, prema podacima Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u četvrtom tromesečju 2023. ostala na jednocifrenom nivou i iznosila 9,1 odsto, što je, međugodišnje posmatrano, niže za 0,3 procentna poena.

Istovremeno, stopa zaposlenosti je iznosila 50,5 odsto i bila je veća za 1,3 procentna poena u odnosu na četvrto tromesečje 2022. godine.

Foto: Anestiev, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar