Home VestiEkonomija Finalisti takmičenja EY Preduzetnik godine: Marko Milanović i Darko Đorić, MIND Group

Finalisti takmičenja EY Preduzetnik godine: Marko Milanović i Darko Đorić, MIND Group

Park 4.0

by bifadmin

Mali projektni biro smešten u prostorijama Mašinskog fakulteta u Kragujevcu izrastao je u MIND grupu, koja danas ima devet preduzeća i kroz svoje poslovanje povezuje industriju, nove tehnologije i nauku. Ova kompanija uvozi investicije i izvozi znanje iz MIND Parka, modernog privrednog kompleksa za razvoj industrije 4.0, u čiji razvoj je do sada uloženo oko 85 miliona evra, kažu Marko Milanović, druga generacija i direktor ovog porodičnog preduzeća, i Darko Đorić, izvršni direktor MIND Parka.

MIND grupa je izrasla iz preduzeća Milanović inženjering, koje je počelo sa radom 2000. godine kao mali projektni biro, smešten u prostorijama Mašinskog fakulteta u Kragujevcu. Osnivač ove firme Bratislav Milanović je tada uključio mlade inženjere u projekte koje je prethodno dogovorila njegova prva kompanija MV Engineering GmbH&Co.KG iz Nemačke. Novoosnovano kragujevačko preduzeće je bilo angažovano na izgradnji postrojenja za preradu vode za piće u Alžiru, a kasnije na projektima u državama Bliskog Istoka i Afrike, istovremeno gradeći ime u Srbiji i regionu.

Zahvaljujući stečenim referencama, Milanović inženjering je u saradnji sa kompanijom Simens pokrenuo proizvodnju komponenti za šinska vozila u iznajmljenim halama bivšeg poljoprivrednog imanja Sobovica, nedaleko od lokacije gde je sada smešten MIND Park. Proizvodnja je neprekidno rasla i zato je kragujevačka firma morala da obezbedi veći prostor. Dve hale ukupnog kapaciteta od 25.000 kvadratnih metara završene su 2015. godine, a cela investicija je finansirana delom iz sopstvenih sredstva, a delom iz kredita.

Milanović inženjering je isporučivao svoje proizvode najvećim svetskim proizvođačima vozova, da bi Simens ponudio 2017. godine Bratislavu Milanoviću da kupi njegovo preduzeće, jer je nemačka kompanija želela da proširi svoje kapacitete u Srbiji. Posle višemesečnih pregovora, Simens je zvanično preuzeo kragujevačku firmu 2018. godine.

Ta akvizicija je bila odskočna daska koja je omogućila da se realizuje zamisao Bratislava Milanovića o izgradnji MIND Parka. „Hteli smo da napravimo industrijski park u kojem neće biti samo proizvodne hale, već da to bude mesto gde će partneri koji dođu imati priliku da koriste sve usluge za podršku njihovom poslovanju od samog početka“, kažu Marko Milanović, druga generacija i direktor ovog porodičnog preduzeća i Darko Đorić, izvršni direktor MIND Parka.

Više delatnosti pod istim krovom

MIND grupa trenutno u svom sastavu ima devet kompanija: MIND Real Estate, AMM Manufacturing, Milanović tretman voda, IMW Institut, Culinaris, Mini MIND, MIND Edukacija, MIND Aviation i MIND Servisi. Razvoj poslovanja predvode kompanije AMM Manufacturing, Mind Reale Estate i Milanović tretman voda, koje su prošle godine zajedno ostvarile promet od 36,8 miliona evra.

Najveća kompanija u okviru MIND grupe AMM Manufacturing, izvozi delove za šinska vozila u 14 zemalja, za najpoznatije svetske proizvođače vozova poput Simensa, Alstroma, Stadlera, Škode, Hitačija… Inženjeri koji rade u preduzeću Milanović tretman voda, do sada su prečistili oko 530 milijardi litara vode, obezbedivši pitku vodu za oko 450.000 stanovnika. Preduzeće najviše sarađuje sa lokalnim samoupravama, a 2023. je ostvarilo godišnji rast prometa od 24%.

MIND grupa zapošljava više od 700 ljudi, od toga preko 600 kvalifikovanih radnika, inženjera i drugih stručnjaka za potrebe različitih privrednih grana.

„Kadrove obezbeđujemo aktivnim učešćem u programima dualnog obrazovanja, kroz saradnju sa srednjim stručnim školama, univerzitetima i naučnim institutima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Kod nas radi 12 licenciranih instruktora, sa kapacitetom za obuku do 60 učenika i studenata istovremeno, a MIND Edukacija, jedna od članica grupe, do sada je sprovela više od 300 obuka dokvalifikacija i prekvalifikacija“, navode naši sagovornici i najavljuju izgradnju trening centra za dualno obrazovanje u MIND Parku na oko 3.000 kvadratnih metara, koji će imati najmoderniju opremu.

Uvoz investicija, izvoz znanja

MIND Park se prostire na oko 170 hektara, a do sada je izgrađeno više od 60.000 kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora. Ovaj proizvodno-tehnološki i logistički centar za železničku, visokotehnološku i avio industriju usmeren je na privlačenje stranih investitora koji će doneti nove tehnologije, znanje i iskustvo u Srbiju. Ulagačima je na raspolaganju model dugoročne rente ili opcija kupovine zemlje i direktno ulaganje, a zakupcima se nudi kompletna podrška kroz projektovanje i izgradnju po principu „ključ u ruke“.

Ova grinfild investicija čija ukupna vrednost iznosi oko 250 miliona evra, realizuje se po fazama. „Završili smo prvu fazu koja je podrazumevala izgradnju proizvodnog i poslovnog prostora i započeli drugu, a ukupna ulaganja do sada iznose oko 85 miliona evra“, navode Milanović i Đorić.

Govoreći o tome šta izdvaja ovaj kompetitivni centar, naši sagovornici ističu da je on projektovan i izgrađen u skladu sa principima industrije 4.0, s ciljem da objedini industrijsku proizvodnju, obrazovne i istraživačke centre. Ceo koncept se zasniva na ideji da sve aktivnosti koje se u njemu odvijaju doprinose održivosti, kroz smanjenje karbonskog otiska i primenu obnovljivih izvora energije.

„Glavna tehnologija u proizvodnji, obrada aluminijuma, je čista tehnologija jer sav otpad koji generišemo se veoma lako reciklira u sekundarne sirovine. Svi naši objekti su projektovani tako da imaju energetske pasoše, a uporedo sa tim razvijamo različite koncepte korišćenja obnovljivih izvora energije. Instalirali smo solarni koncetrator koji obezbeđuje dobar deo grejanja za našu lakirnicu koja je relativno veliki potrošač energije. Za hlađenje i grejanje poslovnih zgrada koristimo geotermalnu energiju, sa toplotnim pumpama, tako da je i to segment gde smo gledali da smanjimo emisiju štetnih gasova“, navode naši sagovornici neke od primera.

Prema njihovom mišljenju, razvoj MIND Parka može značajno doprineti i jačanju malih firmi u Srbiji. „Naša mala preduzeća mogu kroz saradnju sa lokalnim dobavljačima da povećaju proizvodnju, a pored toga, dajemo im podršku da usvoje nova znanja i tehnologije. Pomažemo im da isporuče robu zahtevanog kvaliteta – od sirovina do finalnog proizvoda i pakovanja, kao i da primene standarde koji su specifični za svaku industriju. Sve to može pospešiti otvaranje novih radnih mesta i inovacije u Srbiji“.

Širenje na avio industriju

Svoj doprinos inovacijama daju i stručnjaci IMW instituta, još jedne članice MIND grupe koja je akreditovana za kontrolu kvaliteta industrijskih proizvoda i sirovina, kao i za naučno-istraživačke aktivnosti. Institut se finansira iz sopstvenih sredstava i evropskih fondova, a jedna od inovacija koja se primenjuje u radu preduzeća AMM Manufacturing je frakciono zavarivanje, odnosno zavarivanje trenjem.

Reč je o trenutno „najzelenijoj“ tehnologiji kojom se smanjuje otpad i koju u Evropi koristi svega nekoliko kompanija, objašnjavaju naši sagovornici i dodaju da je u planu izgradnja industrijsko- tehnološkog parka na površini od 7.500 kvadratnih metara u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

MIND grupa je u međuvremenu započela izgradnju aerodromskog kompleksa, sa travnatom pistom od 900 metara, hangarima, poslovnim prostorijama i stanicom za točenje goriva. „Planiramo da uđemo u proizvodnju delova i komponenti za avio industriju“, najavljuju Milanović i Đorić, „budući da su standardi koji važe u ovoj delatnosti isti kao oni koji se primenjuju u proizvodnji šinskih vozila. Želimo da u MIND Park dovedemo kompanije koje se bave proizvodnjom i remontom aviona i dronova, a trenutno pregovaramo sa preduzećem koje se bavi proizvodnjom ultra lakih aviona“.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar