Home VestiEkonomija Koliko se para vrti u srpskoj muzičkoj industriji

Koliko se para vrti u srpskoj muzičkoj industriji

by bifadmin

Istraživanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu „Analiza ekonomskih efekata muzičke industrije na ekonomiju Srbije“, inače prvo ikada urađeno istraživanje ove grane kreativnih industrija, pokazuje da muzička industrija u našoj zemlji broji gotovo 20.000 stalno zaposlenih u okviru 29 različitih delatnosti, saopštila je Vlada Srbije.

Samo tokom prethodne godine muzička industrija je ostvarila promet od 168 mil EUR, što predstavlja porast za čak 89% u odnosu na situaciju od pre pet godina.

Istraživanje, čiji je naručilac nacionalna platforma „Srbija stvara“ Vlade Republike Srbije, pokazuje da je u poslednjih pet godina udeo bruto dodate vrednosti (BDV) sektora porastao za 202% (sa 0,05 na 0,11%) dok je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast BDV od 38%.

Tokom prethodne godine povećan je za čak 84% iznos koji je uplaćen po osnovu poreza i doprinosa u odnosu na 2018. godinu i koji iznosi više od 6,5 mil EUR.

Kada je reč o broju zaposlenih (stalno zaposlenih 19.561) evidentan je rast od 33% u odnosu na 2022. godinu, dok broj privrednih subjekata iznosi 5.838, od čega preduzetnici čine 84%.

Napravljen lanac industrije

Posebno je zanimljivo da osobe od 30 do 49 godina čine više od polovine sektora (čak 55%), kao i da je veoma ujednačen broj muškaraca (49%) i žena (51%).

Savetnica za muziku pri platformi „Srbija stvara“ Zorica Tepić istakla je da je realizacija istraživanja prvi i neophodan korak ka definisanju veoma razuđenog muzičkog sektora.

– Konačno smo napravili lanac industrije, mapirali najvažnije učesnike i sektore kroz njihove delatnosti, to nikada ranije nije urađeno i zbog toga se muzičkom industrijom do sada niko nije sistemski ni bavio – rekla je Tepić.

Ona je dodala da će uz pomoć ovog istraživanja moći da se razume muzička industrija, uvide potencijali i nedostaci i sistemski podrži neophodno.

– U pitanju je proces i tek treba da utvrdimo efekte industrije koje Srbija ima kroz promociju i imidž, pre svega kroz manifestacije i muzičare, ali napravili smo prvi korak – zaključila je savetnica za muziku.

Srpska muzička scena

Među preporukama koje se pre svega tiču unapređenja i daljeg razvoja sektora, navodi se neophodnost realizacije programa podrške, razvoja izvoza, ali i pravnih regulativa, implementacije međunarodnih praksi i standarda, a pre svega podrška podsticanju izvoza muzike, programi za razvoj profesionalnog kadra, ali i podrška mladim umetnicima.

– Na brojne izazove platforma „Srbija stvara“ muziku već je odgovorila podrškom u realizaciji ujedinjenog nastupa srpske muzičke scene na svim najvažnijim evropskim „showcase“ festivalima („Eurosonic Nordeslag“, „Ment“, „Pin“), koji za cilj imaju podsticanje razvoja izvoza muzike i usavršavanje profesionalnog kadra, kao i realizacija prvog nacionalnog muzičkog konkursa Serbia creates The Spotlight, u okviru kojeg su najbolji mladi muzičari iz Srbije održali više od 50 nastupa na 22 festivala širom regiona. Na nedostatak fizičkog prostora za izvođenje i vežbanje dobrim delom će odgovoriti i budući centar kreativnih industrija „Ložionica“, koji će doprineti razvoju lokalne muzičke scene, uspostavljanju internacionalne saradnje i promocije, kao i realizaciji brojnih edukativnih programa namenjenih mladim muzičarima, ali i profesionalcima – piše u saopštenju.

Izvoe: Ekapija
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar