Home VestiEkonomija Hoće li kompanijske obveznice popraviti srpsko tržište kapitala?

Hoće li kompanijske obveznice popraviti srpsko tržište kapitala?

by bifadmin

Učesnici na srpskom finansijskom tržištu sa zanimanjem prate akciju Ministarstva finansija da na domaće tržište „izbace“ nekoliko korporativnih obveznica

Srpsko tržište bi trebalo da dobije prve prave korporativne obveznice u maju ove godine, ako je verovati najavama koje stižu iz Ministarstva finansija. Prema juče objavljenim saznanjima „Blumberg Adrije“, obveznice „samo što nisu“, jer su za akciju Ministarstva u okviru strategije za revitalizaciju tržišta kapitala (u saradnji sa Svetskom bankom) zainteresovane „brojne domaće kompanije“.

I dok iz Ministarstva najavljuju da će se sa izabranim kandidatima prvi ugovori potpisati do kraja aprila i da će tada početi i formalne aktivnosti pripreme prvih emisija korporativnih obveznica, stručnjaci na tržištu pozdravljaju ideju, a ceo proces prate sa zanimanjem, ali i velikom dozom skepse.

‒ S tim svakako treba pokušati. A ako ne uspe, treba ponovo pokušati. Naše finansijsko tržište, mimo banaka, potpuno je zapostavljeno u poslednjih petnaestak godina. Beogradska berza praktično ne funkcioniše, tržište korporativnih hartija od vrednosti takođe, i ako bi sada uspele neke emisije uz sponzorstvo države, to bi bilo dobro.

Videćemo koja vrsta podrške će tu biti, da li finansijske subvencije ili možda i garancije, kao i da li će to biti za državne ili i za privatne kompanije ‒ kaže za 24sedam profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Arsić dodaje da bi korporativne obveznice svakako bile dobrodošle, jer ta vrsta zaduživanja je poznata u svetu, a posebno dominira u SAD.

‒ To zaduženje direktno na tržištu je često povoljnije nego kada se kompanija zadužuje kreditima kod banke. Doduše, i u Evropi krediti su mnogo češće korišćeni nego korporativne obveznice ‒ napominje profesor Arsić.

Konkurs za konsultante za emisiju

Ministarstvo finansija raspisalo je javni poziv za iskazivanje zainteresovanosti za konsultante koji će pripremiti i izvršiti emitovanje korporativnih obveznica u Srbiji, prenosi portal eKapija. Rok za iskazivanje interesa je 2. april, prenosi portal.

Ministarstvo je poziv objavilo u okviru projekta koji je dogovoren sa Svetskom bankom (SB), a za koji je Srbiji odobren zajam od 30 miliona dolara.

Vlada Srbije je usvojila Strategiju za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine prateći akcioni plan koji treba da podstakne razvoj tržišta ovih obveznica.

Samo da ne bude kao dosad

Iako se u javnosti stiče dojam da su ovo “prve srpske kompanijske obveznice“, to nije tako jer se u Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV) trenutno nalazi 11 obveznica domaćih kompanija, od „Mlekare Šabac“ do „Jugoimport SDPR-a“ i „Telekoma Srbija“.

Te obveznice izdate su u okviru programa državne podrške kompanijama za vreme kovida, međutim, sekundarno tržište ovim obveznicama ne funkcioniše.

‒ Najveći broj korporativnih obveznica koji je sada aktivan kod nas je posledica Uredbe Vlade RS za vreme pandemije u sklopu paketa pomoći privredi u borbi protiv krize izazvane koronavirusom. Za ove obveznice je vladala velika tražnja jer je omogućeno Narodnoj banci Srbije da ih kupuje na sekundarnom tržištu (do tada je mogla samo državnim hartijama da barata), pa su se među emitentima našle uglavnom firme pod državnom kontrolom, poput „Telekoma“. Tada su generalno kamate bile atraktivne (bio je period niskih kamata), a uslove je dodatno poboljšala činjenica da je faktički garant likvidnosti centralna banka ‒ objašnjava za 24sedam Nenad Gujaničić, glavni broker novosadskog „Momentum sekjuritisa“.

Na žalost po srpsko tržište kapitala, ali i finansijsko tržište u celini, ove obveznice iz pandemije nisu na berzi, niti će biti.

‒ Ove sada, za novu emisiju bi trebalo da budu kotirane, ali je veliko pitanje koliko će biti likvidne, s obzirom na to da je nerealno očekivati da će biti veći broj kupaca kako bi se stvorila masovnost tržišta. Ove emisije su deo programa razvoja tržišta kapitala iz kredita Svetske banke, pa je moguće da će prednost imati kompanije koje su kotirane na berzi ili one koje bi mogle da budu kandidati za berzansku kotaciju. Ideja je da država subvencioniše ove emisije putem pokrivanja troškova izdavanja ‒ napominje Gujaničić.

Ovaj ugledni domaći broker i finansijski analitičar se slaže sa profesorom Arsićem da bi bilo odlično kada bismo imali razvijeno tržište korporativnih obveznica gde bi kompanije mogle naći alternativu za finansiranje.

‒ Međutim, preduslov za dobro tržište korporativnih obveznica jeste i jako tržište državnog duga (primarno imamo, ali je sekundarno slabo likvidno), ali i tržište akcija. Da bi se razvilo kvalitetno tržište korporativnih obveznica morali bismo imati kredibilne korporacije koje bi se našle u ulozi emitenata. Dakle, to je jedan od segmenata finansijskog tržišta koji je veoma važan, ali je teško verovati da može da se razvije a da sve ostalo ostane nepromenjeno i nerazvijeno ‒ zaključuje Nenad Gujaničić.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar