Home VestiPolitika i društvo Sve više voća i povrća zaraženo je „večnim hemikalijama“

Sve više voća i povrća zaraženo je „večnim hemikalijama“

by bifadmin

Ostaci otrovnih materija takozvanih „večnih hemikalija“ na voću i povrću su se utrostručili u Europskoj uniji tokom poslednjih 10 godina, upozorava izveštaj koji je 27. februara objavila neprofitna organizacija Pesticide Action Network (PAN).

PAN-ovo istraživanje pratilo je ostatke 31 Per- i polifluoroalkilne materije (PFAS), poznate i kao „večne hemikalije“ jer ih je nemoguće iskoreniti, u voću i povrću u EU između 2011. i 2021. godine, piše Euronews.

Šta su uopšte „večne hemikalije“?

PFAS su per- i polifluoralkil supstance koje čine više od 4.700 hemikalija, a poznate su i pod nazivom „večne hemikalije“ jer su veoma raširene. To je grupa veštačkih hemikalija koje se nalaze u gotovo svim pesticidima koji se koriste u EU, pa tako preko voća i povrća dospevaju i u naš organizam.

One zauvek ostaju u ljudskom organizmu, a mogu da uzrokuju razne zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitne žlezde, gojaznost, probleme s plodnošću i rak. Upravo zato, EU nastoji da ograniči njihovu upotrebu, a nakon ovog izveštaja, to bi trebalo da učini što pre.

Najviše ovih hemikalija ima u jagodama, breskvama i kajsijama.

Naime, prema proceni, tokom protekle decenije broj voća i povrća koje sadrži ostatke ovih hemikalija porastao je za 220 odsto za voće i za 274 odsto za povrće, pri čemu je najizraženiji prosečni rast zabeležen kod kajsija (više od 333 odsto), breskvi (više od 362 odsto) i jagoda (više od 534 odsto).

Ovo istraživanje, koje se baziralo na službenim podacima iz nacionalnih programa praćenja ostataka pesticida u hrani, fokusiralo se na Austriju, Belgiju, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Holandiju i Španiju.

Letnje voće proizvedeno u EU pokazalo je više nivoe PFAS-a, prema izveštaju, a tu se najviše ističu jagode, breskve i kajsije. Što se tiče povrća, iako je u proseku manje zagađeno od voća (oko 20 odsto), analiza tvrdi da su posebno zagađeni cikorija (42 odsto), krastavci (30 odsto) i paprika (27 odsto).

Zemlje EU u kojima se, prema izveštaju, proizvede najviše voća i povrća s visokim nivoom PFAS-a su Holandija (27 odsto), Belgija (27 odsto), Austrija (25 odsto), Španija (22 odsto) i Portugal (21 odsto), a među uvezenim voćem i povrćem, najviše ostataka pesticida PFAS sadrži ono iz Kostarike, Indije, Južne Afrike, Kolumbije i Maroka, prenosi Index.

Izvor: City magazin

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar