Home VestiEkonomija Koje sve psihološke trikove trgovci koriste

Koje sve psihološke trikove trgovci koriste

by bifadmin

Ako ste mislili da se mleko i jaja slučajno nalaze na kraju radnje, prevarili ste se
Otvori četvoro očiju, keže stara izreka, ali ni ona često nije od pomoći kupcima u stalnom psihološkom ratu sa trgovcima koji su strategiju obmanjivanja potrošača digli na nivo nauke.

Stalno tumbanje robe sa jednog rafa na drugi, kako bi naveli ljude da uvek iznova traže ono što im je potrebno, a usput, pazare i ono što im nije bilo ni na kraj pameti, jedna je od uobičajenih zamki koju primenjuju i prodavci u Srbiji.

Ako ste mislili da se mleko i jaja slučajno nalaze na kraju radnje, prevarili ste se. Ove osnovne životne namirnice trgovci namerno stavljaju na kraj kako bi potrošači do njih morali da pretabanaju kroz celu radnju i usput se upecaju da usput kupe nešto što im možda u tom trenutku nije potrebno.

Slatkiši na rafovima  na dohvat ruke mališanima

Trgovci dobro znaju da mnogi roditelji u kupovinu dolaze sa decom, pa se svojski trude da slatkiši na rafovima uvek budu na dohvat ruke mališanima, a za kinder jaja često moraju i da čučnu. Baš da vidimo tu mamu ili tatu koji će uspeti da se izvuku, a da bez suza i dreke ne kupe mališanima to što im je zapalo za oko.

I modeli lažnih sniženja toliko su suptilni i originalni da bi, kada bi konkurisali, bez problema mogli da dobiju nagradu za kreativnost. Od popusta za svega 99 para, preko snižavanja tek podignute cene, pa do precrtavanja nove veće cene dok na snazi ostaje ona koja je već stajala na rafu. Neprijatnost koja kupca zadesi na kasi kada shvati da je račun mnogo veći nego što je izračunao česta je pojava u trgovinama i to samo zato što na rafu piše jedna cena, a na kasi je druga veća.

Trgovci prebacuju litre u grame

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača „Efektiva“ kaže da se nisu bavili prihološko-marketinškim trikovima trgovaca, već konkretnim stvarima koje im prijavljuju potrošači.

– Trgovci prebacuju litre u grame, a u stvari time prikrivaju da su smanjili količinu proizvoda koji prodaju po istoj ceni ili je čak poskupeo. Dešava se da je jedna cena na rafu, a druga na kasi. Na rafu crvenim slovima piše cena i kupac uzme, a kad dođe na kasu shvati da je ta cena mnogo veća. Kad pita zašto kažu mu niste aktivirali kupon, a to piše toliko sitnim slovima da ga potrošač i ne vidi. Ili kažu da se za dinar može dobiti jogurt od kilogram, a na kasi ispadne da je to jogurt od 500 grama – kaže Gavrilović.

Kolica sve veća

Zakidanje na gramaži, prekucavanjuroka trajanja namirnica svim kupcima je dobro poznata fora trgovaca, ali ono čega možda većina nije svesna je da su kolica za kupovinu sve veća i veća, što je psihološka igra trgovaca koji su shvatili da njihovim povećanjem povećavaju prodaju i za 40 odsto.

A ako ste uspeli da odolite svim tregovačkim trikovima i krenuli da izađete jer niste našli ono što ste tražili morate proći pored kase jer drugog izlaza nema. Mnogi pokleknu na toj prepreci, pa kupe nešto da ih ne bi bilo sramota da prođu praznih ruku.

Izvor: Kurir.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar