Home VestiPolitika i društvo Velika Britanija zabranjuje strano vlasništvo u medijima

Velika Britanija zabranjuje strano vlasništvo u medijima

by bifadmin

Vlada Velike Britanije saopštila je da će podržati zakon kojim će biti zabranjeno vlasništvo stranih država nad britanskim dnevnim listovima i magazinima, što je potez kojim bi jedan konzorcijum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogao biti osujećen u planiranoj namjeri da kupi Telegraf medija grupu.

Odluka je doneta pošto su brojni poslanici iz vlasti i opozicije zatražili hitnu i otvorenu zabranu, umesto da se primeni standardni regulatorni pristup, a sa ciljem da mediji ne postanu papagajski ponavljači stavova koje serviraju državni igrači, javlja agencija Beta a prenosi portal RTCG.

Ministar za medije Stiven Parkinson rekao je da će izmena biti uvedena kroz amandman na Zakon o digitalnim tržištima, konkurenciji i potrošačima koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri.

Zakonom, za koji se očekuje da bude usvojen bez problema, biće sprečeno da strane vlade preuzimaju britanske publikacije. Međutim, to će i dalje biti omogućeno stranim pojedincima i firmama.

Odluka je motivisana bojaznima u vezi sa sudbinom Telegraf medija grupe, naklonjene desničarima i konzervativcima, a u čijem sastavu su Dejli telegraf, Sandej telegraf i Spektejtor.

Tu grupaciju bi trebalo da kupi kompanija Red Bird IMI, iza koje stoje američka firma Red Bird Kapital Partners i Šeik Mansur bin Zajed al Nahjan – član kraljevske porodice u Abu Dabiju i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šeik Mansur je vrlo zapažena figura u Britaniji otkako je 2008. godine preuzeo fudbalski klub Mančester Siti i dramatično mu poboljšao uspeh u Engleskoj premijer ligi.

Preuzimanje Telegraf medija grupe, bliske vladajućoj Konzervativnoj stranci, predmet je odvojene istrage, koju je naredila ministarka za kulturu Lusi Frejzer, zbog mogućeg uticaja na slobodu štampe.

Kompanija Red Bird Imi je saopštila da je “izuzetno razočarana” odlukom britanske vlade.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar