Home VestiEkonomija Novo Nordisk na putu da postane najvrednija svetska farmaceutska kompanija

Novo Nordisk na putu da postane najvrednija svetska farmaceutska kompanija

by bifadmin

Pojedini investitori prognoziraju da bi danski Novo Nordisk mogao postati prva farmaceutska kompanija vredna bilion dolara, i to pre svega zahvaljujući lekovima za mršavljenje.

Do pre neku godinu ova kompanija bila je poznata uglavnom dijabetičarima, jer proizvodi neke od najpoznatijih insulina na svetu. Međutim, ni insulini ni lekovi za hemofiliju nisu je učinili toliko slavnom i profitabilnom koliko je to učinio Ozempic, lek koji je prvobitno bio namenjen tretiranju dijabetesa ali su ga u međuvremenu razni influenseri proslavili kao lek za mršavljenje. Toliko brzo se na internetu proširila vest o njegovoj efikasnosti da je već prošle godine bio najprodavaniji proizvod ove danske kompanije. I Wegovy, Novo Nordiskov drugi lek za dijabetes koji takođe može uticati na smanjenje telesne mase, beležio je konstantan rast prodaje.

Najviše zbog ova dva leka u poslednjih godinu dana vrednost akcija danske farmaceutske kuće je gotovo pa duplirana. Primera radi, 20. marta prošle godine njena akcija je vredela 66,3 evra, a sada je dostigla 121,2 evra, sa tendencijom daljeg rasta. Njena trenutna tržišna kapitalizacija je 590,6 milijardi dolara.

Kako bi Novo Nordisk mogao doći do biliona?

Danska kompanija je, uvidevši kolika je potražnja za lekovima za mršavljenje, počela intenzivnije da ulaže u razvoj takvih proizvoda, koji će biti još efikasniji od svojih prethodnika. Upravo je najavila novi takav lek pod nazivom Amycretin. Rani rezultati testiranja pokazali su da je pomoću ovog leka moguće izgubiti 13 odsto telesne mase za samo 12 nedelja. Posle ove objave vrednost akcija danske kompanije je naravno skočila.

Mediji ovaj lek nazivaju novim Ozempic-om, a izvršni direktor Novo Noridska Lars Fruergard “najboljim lekom u svojoj klasi”. Amycretin inače stimuliše najpotentniji glukoinkretin-hormon GLP-1 kao što radi i Wegovy, međutim pored toga utiče i na Amilin. Oba ova hormona utiču na nivo šećera u krvi i na apetit. Ono što bi novi lek moglo učiniti još popularnijim od prethodnih, je činjenica da se Amycretin uzima kao pilula a Wegovy i Ozempic u vidu injekcije.

Međutim, pomenuti lek je još uvek u fazi razvoja. Očekuje se da će do ozbiljnijeg rasta vrednosti kompanije doći tek kada bude pušten na tržište.

Foto: happyveganfit, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar