Odgovor je uglavnom da, ali prodavci kažu da je na tezgama sve svežije i zdravije, otkrila je novinarka N1 kada je poredila cene na Kalenić pijaci sa cenama u prodavnicama.
No, ukoliko imate vremena i volje da tražite, na pijaci možete naći povrće koje košta isto kao u prodavnicama. Primera radi, mladi luk i blitva su u istom rasponu cena kao u radnjama. Veza mlade blitve je 40 dinara i zaista je lepa i sveža, a na rafovima prodavnica je najčešće usahla, prenosi ona. Mladi beli luk košta 50 dinara, pa i on spada u povrće koje slično košta kao u marketima.
S druge strane, u pojedinim mesarama na pijaci mogu se naći jeftiniji suhomesnati proizvodi nego u velikim trgovinskim lancima, a često i drugačijeg ukusa, autentičnijeg.
Najveće razlike u cenama
Reporterka N1 prenosi da se cene mladog krompira i jagoda najviše razlikuju od onih u trgovinama. I šargarepa je znatno skuplja na pijaci.
Paradajz je 350 dinara, jagode 600 dinara kilogram, a mladi krompir 400 dinara.
Problem je radno vreme
Nekada su pijace bile pune ne samo prodavaca već i kupaca. To se međutim značajno promenilo – sada ima samo kupaca. Bar radnim danima.
Razlog tome je upravo vreme koje provodimo u radu. „Ljudi se vraćaju kasno s posla, nema kao što je bilo da rade do dva sata. Malo ima i pravih proizvođača. I tezge su prazne, teško ćete da nađete pravog seljaka i proizvođača“, jada se baka koja prodaje na Kaleniću. Iz tog razloga pijace su u današnje vreme pune jedino vikendom.
Izvor: N1