Home VestiEkonomija Da li je skuplje kupovati hranu na pijaci?

Da li je skuplje kupovati hranu na pijaci?

by bifadmin

Odgovor je uglavnom da, ali prodavci kažu da je na tezgama sve svežije i zdravije, otkrila je novinarka N1 kada je poredila cene na Kalenić pijaci sa cenama u prodavnicama.

No, ukoliko imate vremena i volje da tražite, na pijaci možete naći povrće koje košta isto kao u prodavnicama. Primera radi, mladi luk i blitva su u istom rasponu cena kao u radnjama. Veza mlade blitve je 40 dinara i zaista je lepa i sveža, a na rafovima prodavnica je najčešće usahla, prenosi ona. Mladi beli luk košta 50 dinara, pa i on spada u povrće koje slično košta kao u marketima.

S druge strane, u pojedinim mesarama na pijaci mogu se naći jeftiniji suhomesnati proizvodi nego u velikim trgovinskim lancima, a često i drugačijeg ukusa, autentičnijeg.

Najveće razlike u cenama

Reporterka N1 prenosi da se cene mladog krompira i jagoda najviše razlikuju od onih u trgovinama. I šargarepa je znatno skuplja na pijaci.

Paradajz je 350 dinara, jagode 600 dinara kilogram, a mladi krompir 400 dinara.

Problem je radno vreme

Nekada su pijace bile pune ne samo prodavaca već i kupaca. To se međutim značajno promenilo – sada ima samo kupaca. Bar radnim danima.

Razlog tome je upravo vreme koje provodimo u radu. „Ljudi se vraćaju kasno s posla, nema kao što je bilo da rade do dva sata. Malo ima i pravih proizvođača. I tezge su prazne, teško ćete da nađete pravog seljaka i proizvođača“, jada se baka koja prodaje na Kaleniću. Iz tog razloga pijace su u današnje vreme pune jedino vikendom.

Izvor: N1

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar