Home VestiEkonomija Fiksna ili varijabilna kamata kod podizanja stambenih kredita?

Fiksna ili varijabilna kamata kod podizanja stambenih kredita?

by bifadmin

Utisak je da su svi koji su podizali kredite pre 2020. godine manje brinuli o vrsti kamate. Međutim, ekonomske okolnosti iz poslednjih nekoliko godina su na određeni način naterale građane Srbije da sada mnogo više pažnje obrate na deo u ugovorima pod nazivom “vrsta kamate” i da dobro pogledaju da li piše “fiksna” ili možda “varijabilna”.

Zbog ovih promena, koje su u prethodnim godinama povećale mesečne rate kredita za značajan broj naših sugrađana, a za koje ne može tačno da se utvrdi kako će se kretati na duži rok, građani trenutno više “naginju” ka tome da kupe kredite sa fiksnom kamatnom stopom, kako bi imali što manje iznenađenja u otplati, bez obzira da li je reč o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Kombinovana kamatna stopa

Sa druge strane, oni koji su kupili kredite sa varijabilnim kamatama, sada traže mogućnost da nekako preguraju veću ratu.

U suštini, ukoliko imate stambeni kredit sa varijabilnom kamatom koji vam pravi poteškoće u otplati, za vas postoje dva rešenja.

refinansiranje stambenog kredita – ovo je opcija koju pod obavezno treba razmotriti ukoliko imate problem sa otplatom stambenog zajma zamena varijabilne kamate fiksnom kamatom

Dok je prva opcija sama po sebi jasna, drugu bi trebalo malo pojasniti.

Naime, ukoliko ste pri podizanju stambenog kredita, odabrali opciju kombinovane kamatne stope, onda imate mogućnost da na svake tri godine tokom čitavog perioda otplate kredita, promenite vrstu kamate i da, na primer, sa varijabilne pređete na fiksnu kamatu. Naravno, u ovom slučaju takođe treba dobro da se informišete kakvi su tačno uslovi za obe vrste kamate. Svakako, sve zavisi i od banke kod koje ste kupili kredit, tačnije, šta piše u vašem ugovoru o kreditu, piše Kamatica.

Takođe, treba znati da se kombinovana kamatna stopa isključivo nudi za stambene kredite i da takva opcija ne postoji za keš kredite i kredite za refinansiranje.

Izvor: Bankar

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar